На 9-та конференция на Международното дружество за борба с ХИВ и СПИН, което тече все още в Париж, се изнесе случай на дълга ремисия след приложено лечение. Касае се за случай на родено с инфекцията южноамериканско момиче, на което е приложена терапия непосредствено след раждането. При толкова дългосрочна и устойчива ремисия обикновено в научната общност се приема заболяването за излекувано.
 
На конференцията се представи нов вид терапия. Отчитат се по-високи резултати от прилагането на противовирусни препарати под инжекционна форма ежемесечно или дори през месец вместо таблетните курсове, които според един от водещите американски експерти по ХИВ имунолога Антъни Фаучи винаги крият риск от непридържане към назначенията.
 
Съвременната терапия, която се прилага при ХИВ, успява да държи вируса под контрол, коментират експертите, но проблемът е, че медикаментите трябва да се взимат през целия живот. 
 
Досега за излекуван от ХИВ се приема единствено познатия след медицинската общност Берлински пациент, при който е приложена трансплантация на костен мозък от донор с естествена резистентност към коварния вирус.
 
Това е метод, който обаче не може да се осигури на милиони, затова учените са в постоянно търсене на терапия, след която може да се отчете дългосрочна ремисия, без необходимост от контрол на вируса чрез медикаменти. В случая от значение е да не се наблюдават никакви признаци на заболяването, дори вирусът да се намира в организма на засегнатия. Такъв резултат именно е получен при южноафриканското момиче.
 
Агресивната терапия приложена непосредствено след първите признаци на ХИВ инфекцията при нея очевидно дава добър резултат. Момичето е получило лечението заради включването ѝ в изследване на американския Национален институт по алергия и инфекциозни заболявания, когато е била само на два месеца. Терапията е продължила само 40 седмици.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Днес при деветгодишното момиче признаци на вируса се откриват само при ограничен брой имунни клетки, като той не е способен да се размножава. При нея не са открити генетични фактори, които биха могли да я защитят от ХИВ, както при донора на Берлинския пациент, поради което общността приема, че състоянието ѝ се дължи на приложеното преди години лечение и класира случая като третия случай на излекуване от вируса.
 
Съществува хипотеза, че при приложено лечение от втория ден на раждане при вродена ХИВ инфекция имунната система може да се справи с вируса дори след преустановяването му. Тази година приключва крайният срок на изследването за доказването ѝ, което е започнало през 2014 г.
 
Другите два случая на продължителна ремисия са на 20-годишно момиче от Франция, родено с ХИВ, чието лечение е прекратено на шестгодишна възраст и не проявява признаци на инфекция; и момиче от Мисисипи, САЩ, също родено с ХИВ, чието лечение се преустаноявва за 27 месеца и въпреки че инфекцията рецидивира медиците успяват отново да потиснат вируса.
 
Конференцията на IAS в момента е събрала 6000 експерта, участващи по един или друг начин в борбата срещу ХИВ.