Ранното оплешивяване е сериозен рисков фактор за сърдечни проблеми при мъжете. Проучване показва, че ролята му е дори по-сериозна от тази на затлъстяването, особено при мъже под 40-годишна възраст.

 

Сърдечните проблеми, водещи до инфаркт, са сред най-сериозните и често срещани здравословни проблеми при мъжете. Разкриването на нов предразполагащ към тях фактор може да позволи по-успешната им профилактика в бъдеще.


 

Данните, че преждевременното оплешивяване може да се асоциира с повишен риск от коронарни проблеми, са събрани с проучване сред 2000 мъже в под 40-годишна възраст в Индиа. Проследени са 800 мъже с установени сърдечни проблеми и още толкова здрави мъже на същата възраст като контролна група. Проследена е клиничната история на коронарните проблеми на мъжете от първата група и успоредно с нея е отчетена степента на оредяване на косата. Получените данни сочат, че има пряка връзка между мащабa на косопада и тежестта на коронарните проблеми при мъжете.

 

Счита се, че оредяването на косата е естествено състояние, провокирано от хормоналните промени в мъжкия организъм, засягащи най-вече секрецията на тестостерон. Такъв ефект обаче е нормално да се наблюдава едва след 40-годишна възраст. Счита се, че оплешивяване преди този период може да се означава като ранно или преждевременно. Данните от посоченото проучване показват, че ранното оплешивяване повишава риска от сърдечни проблеми около 5 пъти спрямо този при здравите мъже от контролната група.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За момента данните се считат единствено за ориентировъчни, като са необходими по-мащабни проучвания за установяване конкретната тежест на оплешивяването като рисков фактор за сърдечни проблеми при мъжете под 40-годишна възраст.

 

Заключението на учените на този етап е, че мъжете в тази възраст, при които има регистрирано оплешивяване, е добре да проследяват състоянието на сърдечносъдовата система редовно като превантивна мярка за навременно установяване на евентуални коронарни проблеми. В допълнение е добре тези мъже да се придържат и към основните препоръки за превенция на сърдечносъдовите проблеми. Препоръчително е при установено ранно оплешивяване да се въведат навременни корекции в начина на живот за повишаване на двигателната активност, рационализиране на хранителния режим и регулиране на теглото.

 

Повод за по-сериозни притеснения обаче няма, поне докато не се проведат по-мащабни проучвания за ролята на ранното оплешивяване при мъжете.