Ракът на яйчниците се развива и заради нарушено равновесие между белтъците в клетките, смятат изследователи от университета Лийдс, Великобритания. Досега развитието на рака се отдаваше единствено на генетични механизми.

Екипът на Джон Ледбъри изучава сигналния път Akt в клетките, който отключва раковия процес и който отговаря за миграцията на раковите клетки в организма. При нормални условия клетката получава сигнали чрез рецепторите си в мембраната. При активирането на рецептор, например FGFR2, този сигнален път може да се отключи.

В статия в сп. Oncogene учените разясняват, че този процес остава активен не само при получаване на сигнали, но и при други обстоятелства. При изследването научният екип установява, че Akt-пътят се активира и по негенетични причини и че за този процес отговарят два белтъка Plcγ1 и Grb2. Тези пептиди се конкурират за връзка с рецептора FGFR2 и тяхната повишена концентрация де факто също задейства туморогенезата.

Според Ледбъри тези белтъци могат да се разглеждат като биомаркери за избор на оптимална схема на лечение. Нещо повече, би могло да се разработи специално таргетно лекарство, което да блокира белтъка Plcγ1 и се предотврати неговото негативно влияние върху клетките.

NEWS_MORE_BOXОткритието на екипа дава тема за сериозен размисъл на научната и медицинска общност по отношение насоките в търсенето на лечение на рака, както и загатва, че генетичният скрининг далеч не е достатъчен за прогнозиране риска от туморно заболяване.