С всеки изминал ден жертвите на рак кожата стават все повече, алармират изследователи от университета в Минесота. Смъртоносната болест засяга най-вече млади хора, като само през последните 30 години честотата на меланома е скочила с близо 250%.
 
Освен външни фактори като изтъняването на озоновия слой например, поради което слънчевите лъчи стават все по-опасни за човека, експертите обвиняват стремежа към постигането на изкуствен тен.
 
Според тях солариумите са водещата причина за поставянето на такава диагноза сред млади хора и неслучайно по-голяма част от заболелите са момичета.
 
„Хората често използват сънцезащитен крем, когато излизат навън, но го забравят, когато са на солариум, въпреки че там опасността от възникване на рак на кожата е огромна. Не без причина в 36 държави по целия свят започва ограничаване използването на солариум на деца под 18 или 21-годишна възраст. В много други държави използването на солариум напълно ще се забрани”, отбелязва д-р Кавита Марилава, дерматолог и завеждащ клиника по кожни болести в Ню Йорк.
NEWS_MORE_BOX
 
Въпреки драстичното увеличаване на случаите на рак на кожата, смъртността вследствие на това заболяване намалява.
 
Учените отдават този факт на ранното откриване на меланома и навременната медицинска помощ. Те смятат, че хората са станали по-внимателни към състоянието на кожата си.
 
Специалистите посочват, че превенцията е от първостепенна важност, когато говорим за рак изобщо.
 
За да се предпазят от меланома, хората трябва да ползват слънцезащитни кремове, шапки с широка периферия и предпазващо кожата облекло. Силно препоръчително е за младите момичета да не постигат тена си чрез солариум.
 
Специалистите препоръчват редовно преглеждане на кожата за бенки, които са асиметрични, неравни по краищата, със странен цвят (черен, кафяв или бежов) и с размер над 6 мм.