Въпреки непрестанното разработване на нови методи за онкодиагностика, повечето случаи на рак на дебелото черво още се откриват в последен стадий.

 

Това показват данните на Националната здравна служба в Лондон.


 

Колоректалният карцином се открива при мъжете средно на 68 г., а при жените - на 66 г.

 

Основният проблем е, че диагнозата се поставя много късно – едва в 3-и и 4-ти стадий, когато заболяването вече е много напреднало и възможностите да се помогне на пациента не са много, обяснява д-р Марк Фленигън, водещ британски онколог.

 

По неговите думи само в Лондон биха могли да бъдат спасени 3 200 човешки живота, ако учените и здравните власти обединят усилията си за по-скорошното навлизане на нови технологии за по-ефективен скрининг. Тестовете при скрининга са като биомаркери и е необходимо да се вземат по-лесно, да не представляват проблем за човека, а анализът да е бърз и точен, подчертава медикът.

 

Има и други изследвания, които може да се приложат по преценка на лекаря.

 

Флексибилната сигноидоскопия например носи висок процент на сигурност – 96%. Проблемът е, че не оглежда цялото дебело черво и остава част от него, за която няма информация. Процедурата е по-дълга, защото пациентът трябва да бъде почистен, но пък дава висок процент на сигурност за следващите 5 до 10 години, че няма опасност от заболяването.

NEWS_MORE_BOX

 

В определени случаи изследването може да премине в лечебна процедура за ендоскопско отстраняване на полипи.

 

Колоноскопията е златен стандарт. Тя е по-скъпо изследване, но се оглежда целия гастроентестинален колон и ректума. Апаратурата е специфична, необходима е подготовка на пациента, а напоследък се прилага и анестезия, понеже процедурата е болезнена.

 

При колоноскопията се достига чак до апендикса, затова информативната стойност е вного висока. При малка част от пациентите се получават усложнения – перфорации или кървене. Те се отчитат при 0,3% от преминалите.

 

Колоноскопията може да открие както дивертикули, които са доброкачествени образувания, така и карциноми , възпалителни заболявания, проблеми, свързани с предходни оперативни интервенции и лупуси.

 

Ракът на дебелото черво се счита до голяма степен за наследствен. Специалистите препоръчват хората за започват да си правят профилактични прегледи след навършване на 50 години.

 

Открит навреме, ракът на дебелото и правото черво е лечим, но дори и при напредналите стадии има много възможности болестта да се контролира и овладее.

 

Доказано е, че петгодишната преживяемост при ранните стадии е между 80-90%, а при късните – едва между 30-60%.

 

Най-честите симптоми на заболяването като намаляване на теглото, слабост, анемия,  неразположение или „бучка“ в коремната кухина, смущение в дефекацията и кървене са нехарактерни и често се бъркат с банални заболявания като хемороиди, което води до забавяне на диагнозата и по-лош изход от болестта, припомня още д-р Фленигън.