Кучета, котки и дори хората могат да идентифицират рак и други заболявания благодарение на обонянието си. И макар този „тест“ невинаги да е точен, е следа, която насочва изследователи към търсене на нови методи за диагностика на онкологичните заболявания
 
От данните на ново проучване става ясно, че с помощта на паразити би могло да се открива наличието на рак в урината. 
 
За изследването си японските учени били мотивирани от историята на 63-годишен мъж, в чиято храносмилателна система живеели кръгли червеи Anisakis. Това са паразити, които често се срещат в суровата риба. В случая изследователите установяват, че паразите са били прикрепени към лезия в стомаха на пациента, която се оказала туморогенна. 
 
За да установят дали с помощта на паразитите може да се идентифицира рак, учените ги поставят Caenorhabditis elegans в разтвор с и без туморни клетки. При попадането в разтвор с ракови клетки паразитите се движели към тях. Предположенията на учените, че паразитите разпознават изродените клетки чрез обонянието се потвърдило. След отстраняване на сетивните обонятелни неврони от паразитите, те не се движат по посока на раковите клетки. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
На следващ етап от експериментите си изследователите поставят паразитите в урина от здрави и болни от рак пациенти. Паразитите се справят успешно и с този тест.
 
С помощта на кръглите червеи от екипа успяват да идентифицират рак на стомаха, на дебелото черво, хранопровода, панкреаса, простатата, жлъчните пътища, гърдата и белия дроб. Диагностичната точност има в 96% от случаите – резултат, който е по-добър от всеки кръвен тест, уверяват учените. 
 
Данните от проучването са публикувани в PLOS One.