В съвременната онкологична статистика ракът на маточната шийка заема второ място сред злокачествените заболявания при жените между 15 и 59 г. в България. У нас всяка година се диагностицират около 1000-1200 случая. Много от тези жени могат да се лекуват успешно,  ако е открит в ранен стадий. Когато ракът на шийката на матката се окаже нелечимq е възможно да се ограничи прогресията, да се удължи живота и да се облекчат симптомите, като болка и кървене от вагината.


Това е злокачествен тумор, който започва от шийката на матката и може да обхване органите на малкия таз, белия или черния дроб и костите. Макар и рядко метастази може да се открият в сърцето, мозъка, мускулите или други органи. Причинява го човешкият папилома вирус, които са повече от 100 типа. Инфекцията най-често се предава по сексуален път и обикновено организмът успява да се пребори с нея.


Сред рисковите фактори са пушене, диабет, ранно начало на сексуален живот, продължително използване на орални контрацептиви, различни сексуални партньори.


 

Често в началния стадий ракът протича безсимптомно, затова е препоръчително жените над 30 години да следят промените в тялото си и да посещават редовно гинеколог. Младите момичета имат възможност да се ваксинират срещу рак на шийката на матката преди да започнат сексуалните си  контакти или на възраст 9-13 години. В някои европейски държави се предлага и ваксинация и на момчетата, тъй като мъжете са преносители на вируса, могат да заразят своите партньори и също така могат да развият някое от заболяванията, свързани с HPV.