Британски изследователи установяват начина, по който ракът на простата се разпространява по други органи – откритие, което може да доведе до по-добро лечение. 
 
По данни на Националния здравен регистър 2014 г. ракът на простатата у нас е на второ място по честота при мъжете и представлява 17% от всички злокачествени заболявания при тях.
 
Изследователски екип от Института за ракови изследвания в Лондон анализира проби от тумори на простатата, както и такива, разпространени по други части в организма, сред десет мъже, диагностицирани с рак на простатата
 
Разчитането на ДНК на тумора разкрива подробности за начина, по който ракът метастазира, което им позволява да съставят „семейно дърво“ на промените, свързани с хода на болестта. Учените констатират, че по-голямата част от туморните клетки остават статични. Малък брой от тях могат да се движат свободно в организма, образувайки нови тумори. 

NEWS_MORE_BOX
 
Тези клетки са „коренът“ на рака и за да бъде ефективно  лечението, те трябва да се унищожат. В бъдеще лекарите може да са в състояние да идентифицират тези ключови клетки и лечението да бъде насочено към генетичния дефект, който е в основата на рака.
 
Учените смятат, че по този начин новите ракови клетки и формации ще бъдат унищожени и ще се предотврати образуването на други, което значително ще подобри шансовете за оцеляване. Проф. Дейвид Нийл от Университета в Кембридж, Великобритания, обяснява, че вече съществуват някои подходящи медикаменти, а нови са в процес на разработване, пише още Daily Mail.