Ракът на млечните жлези е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. То е социално значимо заболяване и има тенденция за ежегодно прогресивно нарастване на броя на засегнатите.


Най-често засегнатите възрасти са между 39-45 години и 55-60 години. Рискът за развитие на карцином при по-възрасни жени е много по-голям, отколкото при по-млади жени: под 30 години. Фамилна обремененост се наблюдава в 5% от жените с карцином на млечните жлези.


Хормонални фактори, които имат доказан риск за развитие на карцином на млечните жлези са ранно менархе (първата менструация), късна менопауза, нераждали жени. Други фактори, имащи значение за рака на млечните жлези, са йонизиращото лъчение, някои доброкачествени заболявания на млечните жлези, затлъстяването, както и онкологични заболявания на други органи.Кръвни тестове, които да позволяват детекция на рак на гърдата до 5 години преди да се проявят първите симптоми се очаква да бъдат на пазара до 2025 години според изследователи в областта.


Учени от университета в Нотингам в Обединеното кралство провеждат проучване, при което правят сравнение между 90 кръвни проби от пациенти, при които е било проведено лечение за рак на гърдата. Като контрола при изследването са използвани същият брой кръвни проби от пациентки, при които от рутинни изследвания не са намерени данни, насочващи за съответната патология.


Според Дания Алфатани, докторант към университета в Нотингам, кръвните тестове за откриване на маркери, насочващи за начални форми на рак на гърдата могат да бъдат ефективни и в голяма степен да бъдат икономически изгодни. Освен това голяма част от пациентките са склонни да направят кръвни изследвания, пред това да провеждат мамография, поради страха от облъчване с рентгенови лъчи.


Според Световната здравна организация (СЗО) ежегодно броят на диагностицираните жени с рак на гърдата е приблизително 2,1 милиона. Според същата световна статистика броят на смъртните случаи годишно достига внушителната цифра от 627 000. На фона на общата смъртност от рак при женския пол – смъртните случаи от рак на гърдата са изчислени на 15%.


Според Алфатани е необходимо повече инициативност, за да се валидират кръвни тестове, които да позволяват детектиране на маркери, насочващи за рак на гърдата.


Резултатите от проучването са презентирани пред Наcионалния институт за проучвания върху рака (в Обединеното кралство) в Глазгоу.