Хората, чиято професия налага да се работи през нощта, са застрашени от развитие на диабет тип 2, твърдят американски учени.

Различни проучвания сочат, че работата през нощта води до нарушаване на циркадния ритъм, повишава риска от сърдечни заболявания, наднормено тегло, язва и депресия.

Ново проучване, публикувано в списание PLoS Medicine, показва, че подобен начин на живот може да повиши риска от развитието на диабет тип 2. Според д-р Франк Хю, професор по хранене и епидемиология от училището по обществено здраве на харвардския университет, нощните смени могат да навредят на правилното усвояване на захарта от кръвта.

В проучването са включени 177 000 жени на средна възраст, работещи на смени. Медиците изсчисляват, че при работа през нощта за една-две години рискът от развитие на диабет тип 2 в следващите 20 години се покачва с 5%. Ако се работи на смени в продължение на 10-19 години, опасността от заболяването се повишава с 40%, а при тези, които будуват нощем повече от 20 години – с 60%.

NEWS_MORE_BOX

 


Хората, които работят през нощта, имат навика да похапват излишно. Освен това метаболизмът в тези часове е забавен, което допълнително се отразява неблагоприятно на фигурата им. Известно е, че наднорменото тегло е фактор за развитие на диабет тип 2.


 

Недоспиването като цяло също обърква метаболизма. Проблемът идва от повишеното отделяне на хормона грелин, който стимулира апетита. От друга страна, синтезът на лептин -  хормонът, ограничаващ апетита, се потиска.

Специалистите не са наясно дали хората, работещи нощем, биха могли да приспособят биологичния си часовник така, че да избегнат риска от диабет.

Те съветват да се обърне внимание на методите, които могат да го редуцират. Такива са здравословното и балансирано хранене, физическите упражнения и редовният скрининг на здравето.