Beckton Dickinson получиха разрешение от FDA за започване на производството на първия от цяла серия генерични инжекционни продукти.

 

Инжекционният антихистамин дифенхидрамин дихидрохлорид ще бъде първият от изцяло нова серия продукти на фирмата, фокусирана върху производството и популяризирането на готови за прилагане инжекционни лекарства. Фирмата твърди, че предстои маркетинг на едни от най-широко прилаганите в болнични условия лекарства, доставяни до лекарите в готов за инжектиране вид – директно в запечатана спринцовка.


 

Според изявлението на Beckton Dickinson, това ще намали грешките при прилагане на тези лекарства до 17 пъти, тъй като за някои от тях сега лекарите трябва да извършват до 20 действия, чрез които да въведат лекарството в спринцовката и след това да поставят инжекцията.

 

Според Уилям А. Кози – главен изпълнителен директор на Beckton Dickinson, фирмата е направила „значителни инвестиции“ в R&D отдела си през последните години, което е позволило достигането на такова високо експертно ниво в лекарствените технологии. Фирмата изгради и нов цех в САЩ на стойност 109 милиона долара.

 

Компанията е добре позиционирана на пазара за инжекционни лекарства, оценяван на около 7 милиарда долара всяка година. Позицията й е допълнително засилена от трудното положение, в което изпадна един от основните й конкуренти – Hospira, след като FDA откри сериозни, систематични пропуски в качествения контрол в двата завода на фирмата в САЩ. Разследването на Агенцията трябва да приключи през тази година. В момента Hospira води битка на два фронта, след като GlaxoSmithKline предявиха съдебен иск срещу производителя за производство и доставка на некачествени противогрипни ваксини