Фармацевтичният гигант Novatris пуска под нова форма съединението omalizumab, което вече е одобрено като лекарство против астма, под името Xolair. Новото лекарствeно средство значително намалява сърбежа при пациенти с тежки форми на уртикария.

 

Уртикарията, позната още като Копривна треска е кожно състояние, при което внезапно настъпва силен обрив със зачервяване и сърбеж. Най-честите причини за появата му са алергични реакции. Симптомите наподобяват ужилване от коприва. Ако причините са от алергичен произход, копривната треска не би трябвало да трае над пет-шест седмици. Ако обривът и сърбежът се задържат след този период, причината е автоимунно заболяване.


 

Медикаментът е предназначен за третиране на спонтанната, алергична форма. Единственото лечение до момента се състои в силна доза антихистамини, но до 40% от пациентите не отговарят на този тип лечение, дори при четворни дози на противовъзпалителните медикаменти.

 

NEWS_MORE_BOX

Над 80% от страдащите от това заболяване изпитват силни негативни ефекти от него: крайно нарушен и неспокоен заради сърбежа сън, депресии и мощен психологически стрес. Производителят съобщава, че подобренията в качеството на живот при изпробвалите го досега са значителни, понеже облекчавали гореизброените симптоми до поносими нива.

 

Между 40% и 50% от пациентите съобщават и за намаляване и изчезване на подкожното възпаление – ангиоедема, което често може да остави грозни белези и води до болезнени подувания на език, клепачи и крайници.

 

Лекарството е съвместен продукт на Novatris и Genentech на Roche. Очаква се на пазара през следващата година.