Редовната употребата на марихуана може сериозно да повиши риска от развиване на рак на тестисите. Това се твърди в медицинско изследване, проведено от американски учени в Сиатъл.

 

 


Изследвани са били 369 мъже на възраст от 18 до 44 г. с рак на тестисите и 979 мъже от същата възрастова категория, които не са страдали от онкологичното заболяване.

 

 

Резултатите показват, че при активните пушачи на марихуана вероятността да развият рак на тестисите е със 70% по-голяма от тези, които нямат навика да пушат.

 

 

Според изследване на новозеландски учени пък една цигара канабис е вредна колкото пет цигари, изпушени една след друга. Това е така, защото марихуаната атакува най-малките кухини в белия дроб – алвеолите, в които се осъществява обменът на газове между кръвта и въздуха. Затова тези, които посягат към марихуаната, се оплакват от хрипове, кашлица, стягане в гърдите и бронхит.

 

 

Освен че кашлят и не им достига кислород, те може да развият и хиперинхалация – състояние, в което при издишване в белите дробове остава прекалено много въздух.