Широко разпространено е твърдението, че пукането на пръстите може да доведе до развитието на артрит.
 
Повечето учени са на мнение, че той няма да повиши риска от развитие на артрит по-късно в живота. Множество проучвания също не откриват връзка между навика и заболяването.
 
Диналд Ънгър от Калифорния, САЩ, предприема свое проучване. Той започва да пука пръстите на лявата си ръка поне два пъти дневно, но не и тези на дясната. 
 
След период от 60 години, той установява, че лявата му ръка не е развила артрит – сигурен знак за него, че изпукването на пръстите не предразполага към развитие на заболяването. Своите открития той публикува в сп. Arthritis and Rheumatism.
 
Въпреки резултатите от експеримента на Ънгър, както и липсата на връзка между навика и артрита, навикът не е полезен, предупреждават учените. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Има проучвания, които го свързват с увреждане на меките тъкани и сухожилията. Едно такова, публикувано на страниците на Annals of Rheumatic Diseases, намира връзка между пукането с подуването и намаляването на силата на захвата на ръката. На база на тези данни, изследователите заключават, че навикът  може да доведе до увреждане на функционалността на ръката. 
 
В медицинската литература също така са налични сведения за инциденти по време на пукане на ставите
 
Учените допълват, че „нездравословното“ изпукване, свързано с подуване или болка, налага консултация с лекар.