Психостимулантите действат предимно върху централната нервна система. Те подобряват процесите на възбуда, ускоряват образуването на условни рефлекси и възстановяват потиснатите рефлекси. Чувството на умора и сънливост се премахват (отсрочват) под тяхно влияние, като се подобрява активното внимание.

 

Психостимулантите намаляват или премахват ефектите на сънотворните и други потискащи централната нервна система лекарства. След приема, ефектът им настъпва бързо и се усеща като чувство на бодрост, повишена работоспособност и засилва психическата активност.


 

В зависимост от химическата структура, психостимулантите се разделят на две групи:

  • Метилксантини – продукти от растителен произход (кофеин и др);
  • Фенилалкиламини – синтетични препарати (амфетамин, метилфенидат)

Използваните у нас метилксантини са кофеин и теофилин, които се съдържат в зърната на кафееното дърво и зърната на какаовото дърво.
 

Coffeinum. Кофеинът има много добра стомашна резорбция. Той премахва чувството на умора и сънливост, подобрява се активното внимание и се повишава физическата и психическата работоспособност. В основата на тези ефекти стои прякото му стимулиращо действие върху кората на главния мозък. В продълговатия мозък, кофеинът стимулира дихателния и вазомоторния център. Това предизвиква задълбочаване на дишането и повишаване на кръвното налягане, когато то е понижено.

 

Миокардът се стимулира и силата на съкращенията се увеличава, но успоредно с това се увеличава кислородната консумация. Мозъчните кръвоносни съдове се свиват, което намалява вътречерепното налягане. Кофеинът релаксира гладката мускулатура на бронхите и жлъчните пътища. Върху жлезите на стомаха, той действа стимулиращо и засилва секрецията на стомашен сок, в резултат на което се засилва и апетитът. Диурезата също се засилва.

 

Кофеинът е показан при отпадналост, намалена активност, за прекратяване дейността на сънотворни лекарства. В комбинация с нестероидни противовъзпалителни средства, той потенциира аналгетичния им ефект.

 

Фенилалкиламини (амфетамин, метилфенидат). Те са психостимуланти с адреномиметично действие – предизвикват освобождаване на норадреналин, допамин и в различна степен серотонин. В терапевтични дози те повишават бодростта, подобряват настроението, засилват психическата и физическата активност, водят до еуфория и засилено либидо. Наблюдава се повишаване на кръвното налягане, стягане в гърдите, тахикардия. Хроничната употреба води до привикване и пристрастяване. Развива се прогресивна деградация на личността.

 

У нас фенилалкиламините са забранени за производство и употреба. В САЩ, те се използват за лечение на нарколепсия и на синдрома дефицит на вниманието и хиперактивност при деца, при строг контрол на прилагането им.

 

Библиография:

Pharmacology, Christa van Tellingen MD