Психостимулантите подобряват психичната функция чрез въздействие върху коровите мозъчни структури и подобряват мозъчните функции. Ксантините са основен клас психостимуланти. Към тях се отнасят кофеин, теофилин и теобромин. Психостимулиращият им ефект се изразява с повишена работоспособност, будност и съсредоточеност на вниманието. Амфетамините са друг клас психостимуланти. Към тях се числят амфетамин, дексамфетамин, метамфетамин и метилфенидат. Продължителната им употреба създава толеранс и зависимост с абстинентни прояви. При хиперактивност и дефицит на вниманието се прилага метилфенидат във връзка с изразения му психостимулиращ ефект.

 

Ксантини. Те са съединения, които се използват като психостимуланти, подобряват когнитивната функция, имат антиастматичен и кардиоточничен ефект, а също и диуретичен. В комбинация с болкоупокояващи засилват аналгетичния им ефект.


 

Кофеинът е един от най-използваните психостимуланти в световен мащаб. За него са доказани ефекти, свързани с подобряване на психическата и физическата работоспособност, повишава будността и вниманието при работа. А според някои изследвания подобрява когнитивните умения и вниманието при възрастните. Кофеинът се използва и като инжекционна форма при хипотония за стимулиране на тонуса на периферните кръвоносни съдове. Към кофеина се наблюдава развитие на толеранс по отношение на психостимулиращия ефект.

 

Това се изразява в необходимост от по-голямо количество на приетия кофеин през деня. Ако дневната доза кофеин бъде пропусната се наблюдават отпадналост, умора, главоболие и т.н. При предозиране може да се наблюдава повишаване на сърдечната честота, тревога, безсъние и т.н. Психостимулантите от ксантиновата група не предизвикват еуфория и психични състояния. За тях е доказано, че ускоряват сърдечната честота при приемане на по-голямо количество кафе.

 

Теофилинът има предимно бронходилатиращ ефект и се прилага като адитивна терапия при бронхоспастични нарушения. Всички ксантини оказват мек диуретичен ефект. Освен това те засилват секрецията на солна киселина в стомаха, поради тази причина болните с пептична язва или гастрит би следвало да избягват употребата им.

 

Психостимулантите от тази група имат отлична перорална резорбция. Те се метаболизират (преработват) от черния дроб и се екскретират чрез бъбреците. Преминават лесно през плацентарната бариера и в кърмата. По тази причина техният прием по време на бременност и кърмене трябва да бъде силно ограничен.