По-евтините генерични лекарства са довели до първото понижаване на общите разходи за здравеопазване от 20 години насам, показва доклад на Световната здравна организация. Намалението е най-осезаемо сред лекарствата за широко разпространени заболявания, например тези за висок холестерол и високо кръвно налягане. Разходите за холестеролопонижаващи лекарства са се понижили с 1,5% за изминалата година спрямо предходната.

 

Нарастване на разходите в глобален мащаб, обаче, се наблюдава при лекарствата за редки заболявания, които имат много по-малки или никакви генерични алтернативи.


 

Значително нарастване на генеричния пазар се наблюдава през изминалите няколко години, когато патентите на някои от най-продаваните лекарства изтекоха, което позволи навлизането на пазара на техни по-евтини генерични алтернативи. Патентът на Lipitor холестерлопонижаващо лекарство, произвеждано от американския фармацевтичен гигант Pfizer, например, изтече през ноември 2011 г. Lipitor е едно от най-изписваните и печеливши лекарства за всички времена. Понижението на разходите в липидопонижаващата терапия се дължи до голяма степен именно на отпадането на патентната му защита.

NEWS_MORE_BOX

 

Една фармацевтична фирма има патентни права над оригинален лекарствен продукт средно 10 години след пускането му на пазара.

 

Генеричната фармация е значителен компонент от глобалните усилия за понижаване на разходите и оптимизиране на здравеопазването, което трябва да бъде по-евтино и по-достъпно за максимален брой нуждаещи се.

 

Само в САЩ, през изминалата година са изпълнени над 1,4 милиарда рецепти. Разходите на американските частни застрахователи за антихиперхолестеролни лекарства са се понижили с 10% до 48,78 долара за едномесечен терапевтичен курс през 2012 г.

 

От друга страна, обаче, Световната здравна организация предупреждава и за нарастването на цената и разходите за лечение на широко разпространени заболявания като ревматоиден артрит, ракови заболявания и хепатит С. Разходите за лечението им нарастват с 4% за изминалата година. Някои терапии възлизат на над 10 000 долара за едномесечен курс.