FDA даде приоритетен статус за разглеждане на първото в света потенциално лекарство за пристрастяване към метамфетамини. Ако продуктът бъде одобрен, той ще бъде и първият неопиоид, показан за лечение на зависимост към опиоидни наркотици – морфин и хероин.

 

При скорошно клинично проучване изследователи прилагат експерименталното лекарство Ibudilast на 11 души, зависими от метамфетамини. Изследването е първото от серия от три проучвания, необходими за получаване на разрешение за употреба. В рамките на това проучване, изследователите проследяват най-вече безопасността на продукта, който в огромното мнозинство от случаите ще бъде приеман заедно с наркотични вещества, ако бъде одобрен. В рамките на това първо проучване, изследователите констатират висока безопасност и известно облекчаване на наркотичната зависимост, което дава основание да се смята, че FDA ще позволи преминаване към по-нататъшни изпитвания.


 

Според д-р Ейми Суонсън – директор в Центъра за поведенческа и адиктивна медицина в Университета в Южна Калифорния и ръководител на изследването, изглежда, че Ibudilast притъпява порива за наркотични субстанции и подобрява когнитивната функция