Жена в Бразилия, която e получила утроба, трансплантирана от починал донор, е родила здраво момиченце е първият успешен случай от този вид. Иновативната трансплантация, извършена през септември 2016 г., показва, че такива операции са изпълними и могат да помогнат на хиляди жени, които не могат да имат деца поради проблеми с матката, информира ни медицинското списание The Lancet.

 

Случаят включва операционно свързване на вените от матката на донора с вените на реципиента, като същата техника е приложена и върху артериите, лигаментите и вагиналните канали. Месеци преди трансплантацията на матката, пациентът е преминал през оплождане in vitro. Това е довело до осем доброкачествени ембриони в ранна фаза, които са били запазени с надеждата, че ще бъдат използвани след трансплантацията на матката.


 

Това не е първият случай на подобна трансплантация, но раждането е първото, за което медицинската общност съобщава, че е успешно. То е първото такова след 10 познати, но неуспешни случаи с родилки от Съединените щати, Чешката република и Турция. До момента нормата беше да се трансплантират матки от живи донори. Първото бебе, родено след трансплантация на жива донорна матка, е регистрирано в Швеция през 2013 г. Днес учените съобщават за общо 39 процедури от този вид, довели до 11 успешни раждания.

 

Момичето в бразилския случай е било родено чрез цезарово сечение на 35 седмици и три дни и тежи 2 550 грама. Случаят е уникален, защото бременността е настъпила макар матката да е била без кислород 8 часа преди трансплантацията.

 

Експертите смятат, че в световен мащаб безплодието засяга около 10-15% от двойките на репродуктивна възраст. От тази група около две на хиляда жени имат маточни проблеми. Преди трансплантациите на матка да станат възможни, единствените варианти за дете за тези хора са били сурогатното майчинство и осиновяването. Този случай отваря възможността жените да даряват утробата си след настъпване на смърт, което отваря врати към нова надежда за хората, които искат деца.