С помощта на създаден универсален органоид на човешкия нос - лабораторно представени клетки, които наслояват вътрешността на носа, където се случват първите събития на естествена вирусна инфекция, изследователи са успели да разкрият първите етапи на инфекция със SARS-CoV-2.

 

Използвайки носови органоиди, които моделират сложните взаимодействия между човешките клетки и вируса, екипът от учени проследява ключови разлики между инфекцията от SARS-CoV-2 - вируса, който причинява COVID-19, и този на респираторния синцитиален вирус (RSV), който е основния педиатричен респираторен вирус. Той осигурява по-добро разбиране на първите стъпки към заболяването и води до разработката на потенциални нови терапии.


 

Моделът е от полза при тестването на ефикасността на терапевтичните средства като Palivizumab. Това е одобрено от Администрацията по храните и лекарствата моноклонално антитяло, което се използва за предотвратяване на тежко протичане на заболяването, получено в резултат на заразяване с респираторния синцитиален вирус при високорискови бебета.

 

Органоидната система на човешкия нос е част от провежданата предклинична оценка на терапиите, които биха помогнали за ускоряване на прехвърлянето на разработените в лабораторията терапевтични средства към ежедневна употреба.

 

Много вируси постъпват в човешкия организъм през носа, такъв е случаят и при SARS-CoV-2 и респираторния синцитиален вирус.

 

Разработените от изследователите методи за анализ осигуряват пълен достъп до вътрешността на човешкия нос, което им позволява да изучават ранните събития на инфекцията в лабораторията. Преди това не е било възможно.

 

Успешно бяха разработени органоиди човешки нос от възрастни и от бебета.

 

Клетките, покриващи вътрешната част на носа - епитела, контактиват с въздуха от едната страна и с кръвоносната система от другата.

 

Тази естествена ситуация е възпроизведена в лабораторни условия с помощта на епител от носа, събран с назален тампон.

 

Епителът е отглеждан в плочи за тъканни култури, които осигуряват интерфаза въздух - течност. Горната страна на епитела е изложена на въздух, а долната е в постоянен контакт с течност изпълнена с хранителни вещества и други фактори.

 

За да изучат вирусните инфекции, изследователите ги поставят поотделно върху въздушната страна на плочите и изследват промените, които настъпват върху носовия органоид.

 

В това проучване за първи път екипът успешно описва един неинвазивен, възпроизводим и надежден подход за установяване на органоиди на човешкия нос, които позволяват провеждането на дългосрочни изследвания. Предишните модели са произведени с помощта на инвазивна белодробна или носна биопсия или бронхоалвеоларен лаваж.

 

Наблюденията на изследователите от Медицинския колеж Бейлор са публикувани в сп. mBIO.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2022-02-human-nose-reveals-sars-cov-rsv.html

https://journals.asm.org/doi/10.1128/mbio.03511-21