Според Световната здравна организация всяка година са налице около 20 милиона инфекции с хепатит Е, над 3 милиона остри случая на хепатит Е и 56 600 смъртни случаи, свързани с хепатит Е (като смъртността при бременните жени е непренебрежимо висока - 20-30%). Харектарно за болестта е, че се разпространява обикновено чрез фекално-орални механизми, засяга черния дроб и се причинява от хепатитен Е вирус, познат като НЕV.

 

Сериозните огнища, като тези в Индия, Югоизточна Азия, Африка и Мексико, възникват обикновено покрай фекално замърсяване на питейната вода. Подобен източник е малко вероятен в индустриализираните страни, където са налице спорадични инфекции, но все по-честото провеждане на диагностични тестове свидетелства за увеличаване на случаите. Откриването на HEV в редица бозайници обаче предполага, че съществува огромен потенциал за зоонотично пренасяне, за което са показателни и случаите на заразяване след консумация на свинско и еленско месо.


 

Доскоро беше известно, че съществуват само 4 генотипа на HEV, които инфектират хора. Докато генотип 1 и генотип 2 са идентифицирани само при хората и са отговорни за повечето огнища в развиващите се страни, генотип 3 и генотип 4 са изолирани от свине (домашни и диви), елени, зайци, едър рогат добитък и хора. Въпреки че генетичното разнообразие на HEV не спира до тук, за допълнителните щамове, установени например в плъхове и пилета, не беше известно дали представляват опасност за хората.

 

Макар и принципното присъствие на плъховете в градската среда и ролята им на носители на зоонотични патогени, едва сега беше открит и първия в света случай на човек, заразен от хепатит Е от плъх. За случая съобщава англоезичния китайски вестник South China Morning Post. Репортерите допълват, че околността около дома му е била пълна с изпражнения на плъхове, от където най-вероятно 56-годишният мъж (който наскоро претърпял трансплантация на черния дроб и бил на имуносупресиращи лекарства) е прихванал заболяването.

 

Инкубационният период след излагането на вируса на хепатит Е варира от 2 до 10 седмици. Типичните признаци и симптоми включват: 

 

  • Лека треска, намален апетит (анорексия), гадене и повръщане, които траят няколко дни;
  • Някои хора се оплакват от коремна болка, сърбеж (без кожни лезии), кожен обрив, болки в ставите, жълтеница, тъмна урина и бледи изпражнения;
  • Увеличен черен дроб (хепатомегалия).