Понякога в рамките на няколко часа след консумация на определена храна, може да бъдем засегнати от повръщане или диария. Това обикновено са симптоми на хранително отравяне. В тези случаи е важно да знаем как адекватно да реагираме, за да ги облекчим. 
 
Симптомите на хранително отравяне обикновено се появяват между 3 и 36 часа след консумацията на храна, която може да съдържа бактерии. Обикновено симптомите се изразяват в повръщане, газове в червата и диария. 
 
Най-важното в тези случаи е да предпазим организма от дехидратиране, вследствие на загубата на течности. За целта е необходимо да си набявяме течности, като спортните напитки са сред най-добрите начини да си възвърнем загубените електролити в организма.
 
Редовно следва да се консумират малко количества течности докато повръщането спре или гаденето премине. След като повръщането се облекчи, следва да се консумират по-леки храни като ориз, ябълков сок или пюре или препечена филийка. Тези храни не затрудняват храносмилането и са подходящи в периода докато организмът се възстанови и възобнови нормалната си функция.  
NEWS_MORE_BOX
 
Препоръчително е да се избягват храните с богато съдържание на фибри, кофеинът, както и други продукти, които затрудняват храносмилането. По този начин поддържаме организма хидратиран и се облекчават характерните симптоми при хранително отравяне. 
 
Важно е да се знае, че хората, които са болни или заразени, могат да предадат стафилококови бактерии на храната, която приготвят. Тези, които консумират замърсената вече храна, са застрашени от споменатите вече симптоми. Един от най-честите причинители на този тип смущения е бактерията Ешерихия коли. Салмонелата е друг особено често срещан виновник за хранително натравяне.