На 16 март първият здрав доброволец от Сиатъл в щатите беше ваксиниран с една доза от експерименталната ваксина срещу новия коронавирус. Това е част от клиничното изпитване на ваксината. През следващите 6 седмици изследователите планират да включат още 45 участници в проучването. Те ще бъдат здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години. То има за цел да тества безопасността на ваксината, а също и способността ѝ да индуцира имунен отговор в организма. Проучването се провежда в Сиатъл в Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI).

 

Националният институт по алергология и инфекциозни заболявания на САЩ (NIAID) позволи новата ваксина да бъде пусната бързо в клинични изпитвания с доброволци без задълбочени тестове върху животински модели, което обикновено е строга предпоставка за изпитване върху хора. И въпреки съкратените процедури по изпитванията на ваксината, това е само първата стъпка.


 

Ваксината трябва да премине през три итеративни фази на клинични изпитвания преди да бъде счетена за ефективна и безопасна за масово приложение.

 

Директорът на NIAID д-р Антъни Фочи заяви: „Ако приемем, че първоначалните тестове преминат добре ще са необходими 12 до 18 месеца преди ваксината да бъде готова за прилагане сред населението.

 

В първата фаза на клиничното проучване цели да определи как ваксината действа върху здрав организъм. В тази фаза вземат участие малка група от хора, в случая ще се включат около 45 души.

 

Във втората фаза от изпитването ваксината ще бъде тествана върху няколко хиляди души. През тази фаза отново се проследява безопасността на медикамента, а също така и минималната ефективна доза.

 

В третата фаза се включват по-голям брой доброволци. В тази фаза могат да се определят страничните ефекти на ваксината.

 

При стандартните проучвания тези фази отнемат години. В случая с ваксината срещу COVID-19 ще се използват съкратени процедури и ако тестовете минат добре в следващите 12 месеца ваксината ще бъде готова за прилагане. Тогава тя ще навлезе в четвъртата фаза от клиничното изпитване, когато изследователите ще наблюдават способността на ваксината да индуцира имунна реакция, а също и вероятни нежелани лекарствени реакции.