На 24 септември американската лекарствена агенция (FDA) обяви, че е одобрила нова жива ваксина за превенция на едра шарка и маймунска вариола. Ваксината може да бъде прилагана при възрастни над 18 години, за които се счита, че са с повишен риск от развитие на едра шарка. Това е единствената одобрена до момента ваксина за превенция на маймунска вариола.

 

От както е премахната ваксината против вариола, случаите на маймунка вариола зачестяват. Смята се, че причината е комплексният имунитет, който ваксината осигурява и за двете заболявания.


 

Новата ваксина е предназначена за тази част от хората, които са с висок риск от развитие на инфекцията – едра шарка или маймунска вариола. Ваксината е част от т.нар. „Strategic National Stockpil“ (SNS) – най-мащабната програма в Съединените щати за доставка на потенциално животоспасяващи лекарства и медицински материали за употреба в извънредни ситуации за общественото здраве.

 

Едрата шарка, която се причинява от вируса на вариолата се появява сред човешката популация преди хиляди години. Тя е силно заразно заболяване и често пъти с фатален край. Хората инфектирани с едра шарка обикновено развиват обрив, характеризиращ се появата на пъпки по лицето и тялото. Вирусът на едрата шарка се разпространява чрез слюнката, чрез кихане и кашляне или чрез кожни лезии. Вирусът също може да бъде разпространяван и посредством други телесни течности или контаминирани дрехи и спално бельо.

 

Маймунската вариола е рядко заболяване, което се причинява от едноименния вирус. Симптомите са подобни на вариолните, но по-леки. Маймунската вариола започва с треска, главоболие, болки в мускулите. Инфекцията също може да завърши фатално въпреки по-леката симптоматика. Заболяването се предава на хора от диви животни, най-често примати.

 

Новата ваксина не съдържа вирусите на вариолата. Тя съдържа ваксина вирус, който е тясно свързан, но много по-безопасен от вариолния вирус. Той може да предпази и от двете заболявания. Ваксината съдържа модифицирана форма на вируса, наречена Modified Vaccinia Ankara, който не причинява заболяване при хората и не се размножава, което означава, че не може да се размножава в човешките клетки да причини инфекция.