Обикновено ухапвания от пчели, оси или стършели са по-скоро болезнени, отколкото опасни. На мястото на ухапването е възможно да се появят зачервяване, болка и оток. Многократните ухапвания от насекоми, особено при хора с алергии, носят потенциална опасност за здравето на пострадалия.

 

Ухапвания в областта на устата и гърлото са много опасни, тъй като могат да причинят затваряне на горните дихателни пътища!


 

След ухапване от насекомо винаги трябва да обследваме пострадалия за евентуална алергична реакция, която може да предизвика алергичен шок!

 

Цел на помагащия:

 

 • Да намали отока и болката на мястото на ухапването.
 • Да организира транспорт до болнично заведение, ако това се налага.

Внимание! Специални обстоятелства: Ако ухапването от насекомо е било в областта на устата, съществува риск от подуване на меките тъкани на езика или небцето, които могат да затворят горните дихателни пътища и да предизвикат задушаване!

 

NEWS_MORE_BOX

 

В такива случаи сложете под езика на пострадалия кубче лед. Ако не разполагате с лед, дайте му да си жабури устата с ледено студена вода.
Организирайте веднага извозването му до най-близкото болнично заведение.

 

Използването на остри предмети за отстраняването на насекомото като нож или пинсета, могат да наранят целостта на кожата и повече отрова да проникне в кръвообращението.

 

При възможност веднага трябва да се постави на мястото лед или студен компрес за 10 мин. Ако пострадалият е алергичен е необходима спешна консултация с лекар.

 

Ухапване от кърлеж. Те са вид паякообразни паразити, които обитават тревни площи и горски местности. Те се прикрепват към кожата на гостоприемника и смучат кръв. Кърлежите пренасят различни инфекциозни заболявания, поради което е от значение възможно по-бързото им отстраняване от момента, в който бъде намерен върху кожата. За предпочитане е това да бъде в първите 24ч. след ухапването.

 

Отстраняване на кърлеж:

 

 • При откриване на кърлеж е от значение той да не бъде третиран с каквито и да било продукти - олио, крем и други. В противен случай може да се доведе до дразнене и стимулиране регургитация (повръщане) на кърлежа в раничката. В случай, че той е инфектиран се увеличава вероятността за заразяване чрез повърнатите материи;
 • Отстраняването се извършва с пинсета, с която се захваща възможно по-голяма част от кърлежа;
 • С бавно движение нагоре се изважда кърлежът от кожата, без да се върти в посока или обратно на часовниковата стрелка, за да не се разкъса и неговата глава да остане в мястото на ухапването;
 •  Ако при изваждането част от кърлежа остане в кожата, остатъкът трябва да бъде отстранен в лечебно заведение. Изваденият кърлеж може да бъде изследван в лаборатория за наличие на инфекциозни причинители;
 • След отстраняване раната се почиства щателно и се поставя ваксина срещу тетанус;
 • С превантивна цел се назначава краткосрочна терапия с доксициклин в рамките на максимум една седмица.

 

Пострадалият задължително трябва да се консултира с лекар в следните случаи:

 • Ако се появи зачервяване на мястото на ухапването;
 • Ако се появят и други симптоми (например висока температура, главоболие, болки в ставите);
 • Ако ухапването е по време на бременност.