По време на различни дейности в ежедневието, понякога се случва да се травмираме, а травмите могат да бъдат и прободни. Те могат да са в резултат от проникване на рибарска кука през кожата, както и вследствие на други обекти, които я пробождат.
 
Прободните рани за много трудни за почистване, заради естеството на травмата. Първата стъпка е да се оцени травмата. Обикновено не се очаква обилно кървене при повечето прободни рани
 
Обработването следва да започне с някакъв вид стерилизирана вода, за да се почисти засегнатата зона от всякакви замърсители и кръв. По този начин установяваме точното място на раната. 
 
След почистването на областта, прободната рана следва да се третира като следваме тези основни стъпки:
NEWS_MORE_BOX
 
  • Първо е важно леко да се стимулира кървенето, за дае може да се почисти правилно. За целта може да се използват ножици, с които леко да се притисне кожата. Така със стимулиране на кървенето се спомага за отстраняване на замърсяванията и бактериите.
  • След като раната се почисти, следва да се вземе марля, ако има възможност. В противен случай следва да се използва чиста дреха. Тя да се поставя върху травмираната област и се превързва.
  • Освен това, ако в последните 10 години не сме ваксинирани срещу тетанус, е препоръчително да го направим.