Бронхоспазъмът e патологично състояние, при което настъпва спазъм на бронхиалната гладка мускулатура, разположена в стената на бронхите. В резултат на този спазъм просветът на бронхите се стеснява рязко, което е причина за поява на тежка диспнея или задух, т.е. дишането на лицето става затруднено. Състоянието се утежнява от оток на бронхиалната лигавица и натрупването на жилав секрет. Развива се различна по степен дихателна недостатъчност.


Бронхоспазъм най-често се развива при страдащи от хроничен бронхит, бронхиална астма, емфизем и алергични реакции. Важно значение, особено при деца имат различни инфекциозни причинители – вируси и бактерии.


Оценката на тежестта на пристъпите при възрастни с умерено или тежко изразен бронхоспазъм се прави по следните симптоми – ако пациентът говори с отделни думи или фрази (насечени изречения, без гладка дикция); налице е възбуда, обърканост или сънливост, изразени в различна степен; дихателна честота 18-30 в минута или по-учестена, често са налице повече от 30 дихателни движения в минута. Пулсът обикновено е в рамките на 100-120 в минута или над 120 удара; налице може да бъде още и посиняване на устните или около тях - наличие на периорална цианоза.Ако се установят някои от изброените симптоми се поставя пациентът в полуседнало положение, разкопчавайки стегнатите дрехи. Отваря се прозорецът, за да влиза чист въздух и засегнатият може да бъде заведен до него.


При наличие на инхалатор с бронхоразширяващ медикамент, при първи симптоми на затруднено дишане лицето вдишва от лекарството в дози, предварително назначени от лекар.


Препоръчват се още прием на топли течности (алкална минерална вода) в малки количества, но в случай че лицето не може да преглъща или е с нарушено съзнание – не се дават течности. Краката могат да бъдат потопени в топла до гореща вода, за да се пренасочи кръвообращението към крайниците и по този начин да се намали отока в белите дробове.

 

Могат да се приемат сиропи или таблетни форми на медикаменти с отхрачващ и бронхоразширяващ ефект (аминофилин, теофилин, ефедрин, салбутамол), като дозировката на медикаментите трябва да е съобразена с възрастта. Отново е важно да се отбележи, че тези медикаменти могат да се приемат от лицето, в случай че е в съзнание и може да преглъща.


В случай на забавяне от страна на екипите на "Спешна помощ", лицето с бронхоспазъм трябва да бъде транспортирано възможно най бързо до най-близкото здравно заведение.


Забранени действия при възникване на бронхиален спазъм:

 

  • Обтриване с ароматни масла и балсами;
  • Прием на лекарства, които са насочени към потискане на кашлицата;
  • Не се прилагат лекарства против тревожност - успокоителни;
  • При анамнеза за съществуваща алергия към някой от изброените медикаменти, те не трябва да се приемат.