Постъпвайки на ново работно място едно от първите задължения на регулиращите органи по безопасността е да ни информират по отношение на противопожарната безопасност. Но колкото и да се говори затова как да излезем невредими от сградата при пожар, толкова не се говори в случай, че има пострадали – как да разпознаем симптомите и да реагираме адекватно.


Статистиката сочи, че 99% от случаите на масов пожар са в следствие на човешка небрежност. Само 1% от случаите са причинени от мълнии.


Основните рискове при пожар са изгарянията, но не само на кожата и видимите лигавици, а и на дихателните пътища. Степените на засягане на кожата са няколко и се разделят в различни категории.Първа степен се характеризира със зачервяване на кожата, оток, със залющване на повърхностния слой на изгорената кожа в рамките на седмица.


При втора степен, освен изброените симптоми, се формират и мехури по кожата, които започват да се изпълват с интерстициална течност, която е бистра. При наслояване на бактериални инфекции колекцията придобива гноен характер.


Третата степен на изгаряне се дели на две категории – А и В. Първата подстепен е лека и е налице умъртвяване на тъканите, но със запазени космени фоликули, както и мастни и потни жлези. Но кожата се възстановява след време. За разлика от това при втората подстепен кожата е изцяло умъртвена. Четвъртата категория се характеризира с умъртвени в дълбочина тъкани.


Друг риск, освен изгарянето, е отравянето с въглероден оксид и въглероден диоксид. По-опасен е първият вариант, тъй като въглеродният оксид се свързва с хемоглобина от кръвта и се образува трайното съединение – карбоксихемоглобин. Това води до нарушение на кислородния пренос до тъканите, тъй като образуваното съединение е неефективно по отношение на транспорта на кислород.


Началните симптоми при остро отравяне са появата на главоболие, което засяга основно областта на слепоочията, освен това се появява чувство на гадене, което често се съпровожда с повръщане. Пациентите чувстват умора, отпуснатост и изразена неработоспособност.


С нарастване на процента на новообразувал се карбоксихемоглобин в кръвта се задълбочава и клиничната картина. Наслагват се симптоми от страна на сърдечносъдовата и централната нервна система. Отчитат се сериозни проводни нарушения на сърцето, както и резки спадания на кръвното налягане до колапс. При засягане на над 50% от хемоглобиновото количество в кръвта се стига до коматозно състояние.


При високи нива на въглероден оксид във въздуха и изразена чувствителност на засегнатите може да се развият фулминантни (мълниеносни) форми на отравяне с този газ. Те се характеризират с рязко настъпващ задух, последващо изпадане в състояние на кома и нерядко – смъртен изход. Не е изключена появата на гърчове.