Проучване, публикувано в medRxiv съобщава, че заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в САЩ може значително да бъде намалена на ниво население чрез увеличаване на процента на ваксиниране от 40% на 80%.

 

Пандемията от SARS-CoV-2 сериозно засегна икономиката и здравната система на множество страни.


 

В световен мащаб са регистрирани повече от 256 милиона инфекции и над 5,1 милиона смъртни случая. Най-високата заболеваемост и смъртност се наблюдава в САЩ, с близо 48 милиона засегнати и повече от 773 779 смъртни случая към 26 ноември 2021 г.*

 

Кампанията за масова ваксинация в САЩ включва три ваксини - Pfizer BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson. Всички те показват голяма ефективност при предотвратяване на инфекция със SARS-CoV-2, поява на симптоматика, хоспитализация и смърт.

 

Въпреки високата ефикасност на ваксините, значителна част от населението на САЩ, особено малцинствата, не са ваксинирани поради колебания. Тези колебания биха могли да намалят възможността за достигане на стаден имунитет и увеличат честотата и смъртността от COVID-19 на ниво население.

 

В новото си проучване учени от UCLA Fielding School of Public Health, Международния институт за ваксини, UCLA Fielding School of Public Health и UCLA School of Medicine изследват дали разпространението на COVID-19 в общността и свързаната с него смъртност може да се предотврати чрез увеличаване на процента на ваксинираните.

 

Използваните данни за заболеваемостта и смъртността от COVID-19 са получени от Центъра за Системни науки и Инженерни Ресурси за коронавирус към Университетът Джон Хопкинс.

 

В проучането са включени 3070 окръга от общо 49 щата в САЩ за периода от април до септември 2021 г. Това означава, че в него се включва и времето, в което Делта вариантът на SARS-CoV-2 е преобладаващ в САЩ - юли – септември 2021 г.

 

Във всички области от изследването средно около 42% от населението са ваксинирани. Цялостно резултатите показват, че заболеваемостта и смъртността от COVID-19 в отделните окръзи може да бъде намалено с от 0,9% до 1,8%, чрез увеличаване на процента на ваксинираните там с 1%.

 

Общо 1686 окръга са с нива на ваксинираните над 40%. При тях е установено, че при увеличаване на процента на ваксинирани само с 1% заболеваемостта и смъртността от COVID-19 намалява съответно с 1,5% и 2,7%.

 

Направените изводи от изследването са, че 45% от случаите на COVID-19 и 67% от смъртните случаи, свързани с вируса, биха могли да бъдат предотвратени чрез увеличаване на броя ваксинирани в окръг от 40% до 80%.

 

Източници:

Impact of SARS-CoV-2 Vaccines on Covid-19 Incidence and Mortality in the United States | medRxiv

CDC COVID Data Tracker