Херпес зостер е често срещано заболяване, при което вирусът на варицела зостер атакува освен кожата и периферните нерви. Обикновено засяга по-възрастни или хора прекарали някакво заболяване или интоксикация. Болестта започва с отпадналост, неразположение и невралгични болки в областта на кръста и гърба, като те могат да бъдат много силни.

 

Най-често херпес зостер се локализира по хода на междуребрените нерви, на лицевия, очния и ушния нерв. При закъсняло или неправилно лечение се получават усложнения отстрана на нервната система парализи и парези, не е изключено да настъпят увреждания на зрението и слуха.


 

Лечението на заболяването е комплексно. Като основно лечение се включва противовирусен медикамент, освен него е добре да се приемат витамини от група В, които подпомагат възстановяване на нервите, имуностимулатор, а също и локален противовирусен медикамент, който да успокои сърбежа и дискомфорта.

 

Противовирусните лекарства от групата на нуклеозидните антиметаболити се използват за лечение на херпесните инфекции. Такива са: Acyclovir, Valciclovir, Penciclovir и др. Те се свързват с вирусната ДНК и не позволяват по-нататъшното му развитие.

 

Acyclovir. Използва се за лечение на херпес зостер и рядко за профилактика на херпес симплекс. Дозировката при лечение на зостер инфекция е 800 мг ацикловир 5 пъти дневно, съответстваща на 4000 мг ацикловир дневно. Пациентите с нарушена бъбречна функция се нуждаят от намаляване на дозировката. Колкото по-рано се започне приемът на ацикловир, толкова по-добри са резултатите. Продължителността на терапията се определя от лекуващият лекар, обикновено 7-10дни.

 

Нежеланите лекарствени реакции не са често срещани. Може да се наблюдават отпадналост, понижено кръвно налягане, гадене.
Препоръчително е ацикловир да се приема поне 1ч преди хранене, за пълното му усвояване. Ако ще се приема след хранене, то трябва да се изчакат поне 2 часа.

 

Valciclovir. Той се използва за лечение както на зостер, така и на симплекс инфекции. Обичайната дозировка при лабиален херпес е 500 мг два пъти дневно в продължение на 5 дни. Лечението трябва да започне възможно най-скоро след проявата на първите симптоми (парене сърбеж, щипане). За профилактика на лабиален херпес дозировката е 500 мг веднъж дневно. Дозировката при Зостер инфекция е 1000 мг (две таблетки) три пъти дневно за 7-10 дни. Валцикловир също трябва да се приема на гладно.

 

Библиография:

Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition
Fundamentals of Clinical Pharmacology