Херпесните вируси са над 80 на брой. Те са причина за развитието на лабиалния херпес (болезнени, сърбящи мехурчета по устните), генитален херпес и херпес зостер.


Варицела-зостер вирусът причинява заболяванията варицела и херпес зостер. Варицелата се проявява в детска възраст, а Херпес зостер възниква в по-зряла възраст в резултат на реактивиране на вируса.

 


Противовирусните лекарства от групата на нуклеозидните антиметаболити се използват за лечение на херпесните инфекции. Такива са: Acyclovir, Valciclovir, Penciclovir и др. Те се свързват с вирусната ДНК и не позволяват по-нататъшното му развитие.

 

Acyclovir. Използва се за лечение на Херпес зостер и рядко за профилактика на Херпес симплекс. Дозировката при лечение на Зостер инфекция е 800 мг ацикловир 5 пъти дневно, съответстваща на 4000 мг ацикловир дневно. Пациентите с нарушена бъбречна функция се нуждаят от по-ниска дозировка. Колкото по-рано се започне приемът на ацикловир, толкова по-добри са резултатите. Продължителността на терапията се определя от лекуващият лекар, обикновено 7-10 дни.

 

Нежеланите лекарствени реакции не са често срещани. Може да се наблюдават отпадналост, понижено кръвно налягане, гадене.
Храната пречи на усвояването на ацикловир. Той трябва да се приема 1 час преди или 2 часа след храна.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Valciclovir. Използва се за лечение както на Зостер, така и на Симплекс инфекции. Обичайната дозировка при лабиален херпес е 500 мг два пъти дневно в продължение на 5 дни. Лечението трябва да започне възможно най-скоро след проявата на първите симптоми (парене сърбеж, щипане). За профилактика на лабиален херпес дозировката е 500 мг веднъж дневно.
 

Дозировката при Зостер инфекция е 1000 мг (две таблетки) три пъти дневно за 7-10 дни.
За да се улесни усвояването на валцикловир, таблетките трябва да се приемат на гладно.
И двете лекарства преминават през плацентарната бариера и в кърмата. Приемът по време на бременност и кърмене трябва да бъде назначен от специалист.

 

Лабиалният херпес в повечето случаи се лекува с помощта на кремове, съдържащи противовирусен продукт (ацикловир, пенцикловир). Те значително намаляват времето на оздравяване, намаляват болката и сърбежа и съкращават времето, през което херпесът е източник на зараза. Кремовете се прилагат през интервал от 2 часа в продължение на 4 дни. Лечението трябва да започне възможно най-бързо след първите признаци на инфекцията.


Използването на локалните продукти по време на бременност не е притеснително, тъй като системната резорбция на активната съставка е минимална.