Influenza virus A и B предизвикват сезонните епидемични взривове.


Антивирусните, противогрипни лекарства имат специфично действие върху грипните вируси и се прилагат за профилактика и лечение на грип. 


Две основни групи противовирусни се прилагат за профилактика и ранно лечение на грип: невраминидазни инхибитори – Oseltamivir, Zanamivir и циклични амини – Amantadine, Rimantadine.


 

Първата група противовирусни са широкоспектърни, прилагат се за профилактика и лечение на грип A (вкл. „птичи“ и „свински“) и грип B. Приложени при първа проява на симптомите, те намаляват тежестта, продължителността и разпространението на инфекцията.
 

Oseltamivir се предлага под формата на капсули и педиатрична форма – гранули. За лечение на вече настъпила инфекция се прилага при деца над 1 година и възрастни, през първите 1-2 дни от заболяването, в доза 75мг/12ч над 13 г.и със съответното намаляване на дозата при малки деца. Продължителността на лечението е 5 дни. За профилактика се назначава само при възрастни в доза 75мг/24ч., по време на грипна епидемия. Чести нежелани ефекти са гадене, повръщане, болки в стомаха, отпадналост. Приемането на Oseltamivir по време на храна подобрява поносимостта му.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Zanamivir се прилага инхалаторно, поради ниска бионаличност при перорален прием. Използва се за лечение и профилактика на грипните вируси при пациенти над 5 г. Той може да предизвика бронхоспазъм, диспнея, влошаване на астма и други белодробни заболявания. Поради това той е противопоказан при такива състояния.
 

Цикличните амини – Amantadine и Rimantadine се използват профилактично само при грип А като в 50-80% от случаите се постига предпазване. Намират и терапевтично приложение, но ефект се постига до 18ч. след първата поява на клиничните симптоми.

 

Те имат висока орална бионаличност (при remantadine – до 50% по-висока). По препоръки на СЗО и американската агенция по лекарствата Remantadine се прилага в доза 50-100мг еднократно максимум 30 дни – за сезонна профилактика. За лечение дозата е 100мг/12ч за 5 дни.

 

Използването на парацетамол или аспирин намалява ефективоността на противовирусния продукт.

 

Нежеланите ефекти са дозозависими. Възможни са гадене, безапетитие и по-рядко – безсъние, световъртеж, главоболие.