В периода зима-пролет най-употребяваните противовирусни продукти са противогрипните лекарства. Те имат специфично действие върху грипните вируси и се прилагат за профилактика и лечение на грип. Те ограничават разпространението и разрастването на сезонните грипни епидемии и съвместно с употребата на противогрипни ваксини, контролират риска от възникване на пандемии.

 

Две основни групи лекарства се прилагат за профилактика и ранно лечение на грип: невраминидазни инхибитори: (oseltamivir, zanamivir, peramivir) - активни срещу грипни вируси  А и В и циклични амини (amantadine, rimantadine) - активни преди всичко срещу грипен вирус А.


 

Невраминидазните инхибитори oseltamivir и zanamivir са широкоспектърни противогрипни лекарства, активни срещу грипните вируси А и В.

 

Oseltamivir и Zanamivir са мощни селективни инхибитори на определен вид вирусни ензими (невраминидази), локализирани на повърхността на грипния вирус, които са необходими за освобождаване на новообразувани вирусни частици от инфектираните клетки и разпространение на инфекцията.

 

Невраминидазните инхибитори потискат активността на ензима и водят до агрегация на вирусните частици върху клетъчната повърхност, с което намаляват освобождаването и разпространението на грипните вируси. Невраминидазните инхибитори се прилагат за профилактика и лечение на грип А (вкл. “птичи” и “свински” грип) и грип В.

 

Приложени при първа проява на симптомите, те намаляват тежестта, продължителността и разпространението на инфекцията. Тези лекарства се препоръчват за лечение и профилактика на грип при високорискови групи.


Oseltamivir е лекарство с бърза и пълна резорбция след орално приложение. Приемът му с храна подобрява неговата поносимост.

 

За лечение на грип се прилага при деца над 1 година и възрастни, през първите 1-2 дни от началото на заболяването в доза 75 мг на 12 часа за възрастни и със съответното намаляване на дозата при малки деца в продължение на 5 дни. За профилактика на грип се назначава при деца над 13 години в доза 75 мг на 24 часа по време на грипна епидемия.

 

Zanamivir. Поради ниска бионаличност  при перорално приложение, zanamivir се прилага инхалаторно с устройство за инхалиране. Използва се за лечение на грип при възрастни и деца над 5 години в препоръчителна дневна доза 20 мг (две инхалации) на 12 часа в продължение на 5 дни. Zanamivir е противопоказан при пациенти с бронхиална астма и други белодробни страдания.

 

Приемът на противогрипни лекарства се извършва само и единствено под лекарски контрол.