Нов метод за намаляване появата на бръчките и предотвратяване стареенето на кожата, откриха изследователи от университета в Мичиган. Химиотерапевтичното лекарство, флуороурацил, подобрява външния вид и еластичността на кожата и намалява появата на петна, твърдят изследователите.


Учените наблюдават положителна промяна във вида на кожата при раково болни, преминали лечение с флуороурацил. Тези факти довеждат до направата на крем, съдържащ химиотерапевтичната съставка като активна с цел ограничаване образуването на неприятните старчески петна и риска от развитието на рак на кожата.

 

Флуороурацилът се използва при лечението на различни туморни заболявания, като рак на дебелото черво, мозъчен тумор, рак на гърлото и рак на задстомашната жлеза.


За тестването на новия крем, д-р Дана Л. Сакс и колегите й провеждат проучване на 21 клинично здрави доброволци, на възраст между 56-85 години. В тестовия крем съдържанието на флуороурацил е 5%.


Доброволците използват крема за лице два пъти дневно в продължение на две седмици. След изтичане на определения срок изследователите констатират рязък спад на случаите на актинични кератози и много добри подобрения в структурата на кожата, като намаляване на пигментните петна и появата на бръчки.


Актиничната кератоза е малко твърдо образувание, което се появява върху участък от кожата, изложен на продължителна слънчева светлина.


Козметичният продукт е още в тестов етап и изисква допълнителни клинични изследвания, за да се допусне на пазара като козметично средство, подчертават учените.