Все още не е късно да се ваксинирате, призовават лекарите, ако сте здрави и нямате противопоказания.

 

Ваксините не ни дават 100% гаранция, че няма да се разболеем. Ефективността на ваксините е различна всяка година и зависи от това как са съчетани щамовете според това кои грипни вируси ще циркулират.


 

Тази година щамовете при ваксините и щамовете, които циркулират се припокриват в голяма степен, според най-новите проучвания.

 

След като сме имунизирани против грипните вируси, ако настъпи заболяване, то протича много по-леко, с минимални усложнения, които са основният проблем при грипните инфекции. За това ваксинирането против грип при рисковите групи – бременни жени, деца, възрастни над 65 години и пациенти с хронични заболявания е силно препоръчително.

 

Грипните ваксини са различни всяка година, за да се създаде точната защита към инфекцията, която се очаква през същата година.

 

За да се определи какви щамове ще присъстват във ваксината, експерти от СЗО наблюдават промените в глобално циркулиращите щамове на грипа и използват тази информация, за да прогнозират кои щамове ще са най-често срещаните по време на следващия грипен сезон. След това се създава ваксина, която ще се бори срещу три от четирите щама, за които се смята, че ще бъдат доминантни през грипния сезон.

 

Имунизацията е първият ред защита, но има още какво да се направи за превенция от грипа. Първото, необходимо е спазване на висока хигиена – редовно миене на ръцете и проветряване на помещенията, избягвайте контакт с болни, използвайте санитарни маски, които се сменят на всеки 2 часа.