В последните няколко години ваксините си спечелиха много лоша слава. Прилагайки ваксина, тя може да ни разболее, да предизвика необратими увреждания, съдържат токсични съставки и т.н.

 

Една от най-осъжданите може би е противогрипната ваксина.


 

Няма смисъл от имунизация против грип. При здрав възрастен човек инфлуенца вирусите може да преминават сравнително леко, но има рискови групи пациенти като бебета и деца, бременни и възрастни хора, при които инфекцията протича тежко, а усложненията, след нея, могат да бъдат животозастрашаващи. Ваксинираните, ако се заразят, прекарват инфекцията много леко и рискът от усложнения е минимален.

 

Широко разпространено мнение е, че след като се имунизираме с противогрипна ваксина, тя ни заразява с вирус и ни разболява. Погрешно схващане. Ваксините съдържат инактивирани антигени. Две седмици са необходими, за да започне изграждането на имунитет, т.е. след този период вие може да почувствате неразположение, дължащо се на работещата имунна система.

 

Ако се разболеете 4 дни след поставяне на ваксината, най-вероятно сте се заразили преди поставянето й. Толкова е инкубационният период на грипните вируси.

 

Грипните ваксини не действат при деца и могат да нарушат нормалното им развитие. На лице има проучвания, които показват ефективност на ваксината до 83% при деца на възраст между 2 и 7 години, което ще рече, че ваксинираните деца се разболяват с до 83% по-малко.

 

А твърденията, че ваксината разрушава кръвно-мозъчната бариера и уврежда мозъка на децата не е потвърдена при никакви изпитвания.

 

Ваксините предизвикват сърдечносъдови проблеми. Дори напротив има данни от изпитвания, които показват, че те намаляват риска от инсулт и сърдечни пристъпи.

 

Ваксинирането при бременни е противопоказано. Абсолютна заблуда. Ваксините против грип са безопасни както за майката, така и за плода. Имунизираните майки предават антитела на плода, които биха го предпазили от бъдещи респираторни заболявания.

 

Твърдението, че ваксината може да доведе до спонтанен аборт също е невярно. Усложненията, които биха настъпили при евентуално разболяване у бременната са много по-опасни.