Здравните експерти препоръчват ваксинацията против грип за всички над 6 месеца.

 

Противогрипната ваксина е най-ефикасният метод за предпазване от грип и неговите усложнения. Годишно около 36 000 от случаите на грип в САЩ завършват с леталитет.


 

Страничните ефекти от тази ваксина са много рядко срещани и обикновено протичат много леко. Те могат да бъдат леко изтръване на мястото на пробождането, главоболие, температура, гадене, отпадналост и мускулни болки.

 

Противогрипната ваксина е важна, защото предотвратява тежкото протичане на грипа, който при някои хора може да се окаже фатален.

 

От голямо значение е превенцията на по-леките и често разпространени заболявания, за да се предотвратят страничните им ефекти и вероятността от хоспитализация.

 

Към момента в болниците COVID-19 е много често срещан, поради тази причина избягването на възможните срещи с него е от сериозно значение.

 

Ваксината против грип, както и тази против COVID-19, предпазват не само тези, които са се ваксинирали, но и всички около тях. Това понижава  широкото им разпространение на вирусните инфекции.

 

Много хора не се притесняват от грипа, но той може да доведе до тежки усложнения като пневмония.

 

Според д-р Джиджи Гронвал, имунолог и доцент в Училището по обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг грипът не е за подценяване и ваксинацията срещу него е важна.

 

Ефективността на ваксините варира заради непрекъснатите промени и мутации на вирусите, които причиняват грипа.

 

Поради тази причина е важно разработването на годишни ваксини, които да са насочени срещу очакваните причинители.

 

Глобалните здравни власти правят опити за проследяване и идентифициране на различните щамове, които разболяват хората. Въз основа на тези наблюдения могат да бъдат направени препоръки към производителите на ваксините, за това кои разновидности трябва да бъдат включени във ваксината срещу грип за текущия сезон.

 

В резултат на появилите се разновидности ефективността на ваксините варира.

 

За разлика от вирусите причиняващи грип, при този на COVID-19 не се наблюдават драстични вариации в неговите причинители, въпреки различните щамове като делта и други. Поради тази причина към момента ваксината срещу COVID-19 не се нуждае от промени в състава си.

 

Източници:

https://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20211110/why-you-should-get-flu-shot