Противогрипните ваксини всяка година са с различен състав. Когато си купувате такава се уверете, че е от настоящата година, за да сте сигурни в действието й.

 

Два пъти годишно СЗО прави консултации с експерти, които проучват инфлуенца вирусите, отговорни за грипните епидемии. Така се изготвят препоръки, според които се определя състава на противогрипната ваксина за сезона.


 

Поставянето на ваксина не означава, че няма да боледувате въобще през зимния сезон, но инфекцията ще протича по-леко и сте предпазен от усложненията, които ги следват.

 

Четири грипни щама влизат в противогрипната ваксина за тази година според препоръките на Световната здравна организация за Северното полукълбо. Два са от щам A – „Мичиган“ и „Сингапур“ и два са от щам B – „ Колорадо“ и „ Пукет“.

 

В момента в аптеките можете да намерите актуалната за този сезон ваксина с четирите щамове. Предварителните проучвания показват отлични резултати като превантивно средство при грипна инфекция.

 

След имунизацията в организма се вкарват антигени (на съответните вирусни щамове), които предизвикват имунната система да изработи антитела, които ще са готови да се борят с вирусите при бъдеща инфекция.

 

Ваксинирането против грип е силно препоръчителни при отделни групи. Такива са бременните жени, деца между 6 месеца и 4 гозиви, възрастни над 65 години, пациенти с хронични заболявания, хора, работещи в здравеопазването и са изложени на риск.

 

Малък е процентът на ваксиниращи се, против грип, в България. Здравното министерство подготвя програма за имунизация срещу грип за възрастни над 65-годишна възраст, която предстои да влезе в сила от 2019 г.

 

Ваксинацията срещу грип ще бъде препоръчвана на възрастните хора, предразположени към заболявания или такива с тежки хронични заболявания, но няма да са задължителни.

 

Кога да се ваксинираме? Най-подходящото време за ваксиниране е през септември и октомври или февруари, тъй като най-голямата заболяваемост е между октомври и март. За да се направи имунизацията, трябва да сте в отлично здраве. Висока температура, кашлица или хрема налага отлагане на ваксинирането.

 

Противогрипните ваксини защитават само от щамовете, които са включени в състава им. Тя няма да ви предпази от обикновена настинка, чиито симптоми до голяма степен се припокриват с грипните инфекции.