С наближаването на грипния сезон все по-актуална става темата за противогрипната ваксина. Дебати за това доколко безопасно е да се поставя противогрипна ваксина все още се водят, при това на високо ниво в медицинските среди. Едва ли в този аспект има по-заинтересована група от бременните или жените, плануващи бременност.
 
Резултатите от редица проучвания до момента сочат, че бременните жени трябва да се ваксинират срещу грип, защото заразяването с грипен вирус през бременността може да увреди сериозно плода. Скорошно проучване на Американския Център по контрол и превенция на заболяванията обаче внася нова нотка на съмнение.
 
Според американски здравни специалисти поставянето на определени типове противогрипна ваксина за повече от 2 години поред повишава риска от спонтанен аборт при жените. Значението на това откритие е огромно и макар да изисква по-дълго проследяване и събиране на нови данни в бъдеще, то поставя пред бременните нуждата задължително да се консултират с лекар преди да си поставят ваксина против грип.
 

Статистическите данни 

Данните за евентуална връзка между противогрипната ваксина и проблемите с бременността са резултат от мащабно проучване, публикувано наскоро в специализирания журнал Vaccine. Получени са при едновременно проследяване състоянието на 485 бременни жени на възраст 18-44 години, които са преживели спонтанен аборт, и още толкова жени в същата възрастова група, които са имали нормална бременност. Най-голям брой спонтанни аборти (17) са установени по време на първия триместър при жени, които са си направили противогрипна ваксина в първите седмици на бременността, и са били ваксинирани също и през предходния грипен сезон.
NEWS_MORE_BOX
 
Това е най-сигурнотo средство за намаляване както риска от заразяване с грип през бременността, така и от нежелани последствия от ваксината за здравето на жената или плода. Съвременните противогрипни ваксини не са подходящи за поставяне при деца под 6-месечна възраст и само ваксинирането на бъдещата майка може да гарантира, че бебето ще има добре подготвен имунитет срещу грип в първите месеци след раждането си. 
 
От друга страна обаче времето на ваксиниране трябва да е добре подбрано, според особеностите на майчиния организъм през различните етапи на бременността. Това също е важен фактор за гарантиране ефективността и безопасността на противогрипната ваксина.