Противоалергичните лекарства или още антихистамини се използват за овладяване на алергични състояния както и превантивно при анамнеза за алергии.

 

Loratadite – един от най-използваните антихистамини. Има време на полуелиминаре 8 до 12 часа. Седативният му ефект е незначителен, поради ниска липидоразтворимост и невъзможност за преминаване в централната нервна система. При деца над 12 години, както и деца с телесна маса над 30 кг, се прилага в дневна доза 10мг, един или два пъти през деня, в зависимост от състоянието. При малки деца, лоратадин се прилага под формата на сироп и се дозира в зависимост от телесното тегло на детето. Препоръчва се прием на гладно.


 

Desloratadine е активният метаболит на лоратадин, т.е. той е преработен продукт. По този начин, когато приемате лоратадин, той, преди да започне действието си, се превръща в деслоратадин. Следователно, последният започва да действа много по-бързо от лекарството от предишното поколение – лоратадин. Деслоратадин не прониква в централната нервна система и не нарушава концентрацията на вниманието дори при шофиране и работа с машини. Ефективен е както в острата, така също и в късната фаза на алергичното възпаление. Значително намалява назалната обструкция (запушване) при алергичен ринит. А също така успокоява сърбежа при хронична уртикария. Ефектът се проявява след около 28 мин и продължава 24 часа.

 

Dimenhydrinate е първо поколение антихистамин. Той проявява антиеметичен (спира повръщане, предимно при болест на пътуването), седативен и локално обезболяващ ефект. Прилага се при кинетози, превантивно преди дълго пътуване и фармакогенни алергични реакции, т.е. алергии предизвикани от лекарства.

 

Levocetirizine е друг често използван антихистамин от второ поколение с мощен противоалергичен ефект. Има данни за проявена антиоксидативна активност. Показан е при алергичен ринит (сезонен или целогодишен). За деца над 6 години и възрастни дневната доза е 5 мг в един прием. При по-малките деца се използва левоцитиризин под формата на капки, който се дозира спрямо телесното тегло на детето. Левоцетиризинът се отличава с оптимален профил на безопасност, не повлиява ежедневните активности, когнитивните и психомоторни функции и способността за шофиране и концентриране. Отново тук се препоръчва прием половин до един час преди храна.