Противоалергините лекарства или още антихистамините са медикаменти за профилактика и лечение на алергични състояния – дерматити, сенна хрема и т.н.

 

Лекарствени взаимодействия. Антихистамините, които преминават в централната нервна система потенциират (засилват) ефектите на всички други медикаменти, потискащи я, включително и алкохол. МАО-инхибиторите могат да засилят някои техни ефекти. Второ поколение антихистамини в комбинация с антимикотичните продукти кетоконазол, итраконазол или макролидни антибиотици предизвикват вентрикуларни аритмии, които могат да бъдат летални, тъй като антимикробните лекарства потискат метаболизма на антихистамините.


 

Нежелани лекарствени реакции. Седацията и сънливостта е основен нежелан ефект на противоалергичните лекарства от първо поколение. При противоалергичните от второ поколение тези ефекти са по-слабо изразени или отсъстват. Лекарствената алергия е по-честа при локалното им приложение. Най-сериозната нежелана реакция, свързана с употребата на препарати от второ поколение (астемизол, терфенадин) е тяхната сърдечносъдова токсичност, което е основанието за оттеглянето им от пазара. Антихистамините с изразен седативен ефект не трябва да се използва от водачи на МПС и хора, работещи с машини.

 

Cetirizine – един от най-използваните противоалергични продукти. Той потиска освобождаването на ендогенен (синтезиран от организма) хистамин. Периодът му на полуелиминиране е около 11 ч. На деца над 12 години и възрастни се предписва орално в дневна доза от 10 мг един път дневно.
Azelastine – предлага се под формата на назален спрей. Показан е при сезонен и хроничен алергичен ринит. Назначава се по 1 впръскване във всяка ноздра два пъти на ден. При необходимост дневната доза може да се удвои. По време на използване флаконът трябва да се държи в изправено положение.

 

Chlorpyramine – може да бъде намерен под формата на крем, унгвент, ампули и обвити таблетки. При възрастни се предписва орално в доза 25 – 50 мг 2 – 3 пъти дневно. При спешни случаи може да се инжектира мускулно или бавно венозно в доза 20-40 мг. Кремът и унгвентът се използват при ограничени сухи лющещи се дерматити. Chlorpyramine има изразен седативен ефект. Не се препоръчва приемът му от водачи на МПС и хора, работещи с машини.


За по-добро усвояване се препоръчва антихистамините да бъдат приемани половин час преди храна.
 

Библиография:

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition
Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition