Урината нормално има е бледожълт цвят. Тя е ясна и в нея не се отличават частици или сенки.  Урината е издайник на баланса на течности в организма. Тя се счита дори за надежден начин за проследяване на хидратацията по време на физически упражнения. Когато цветът ѝ е по-тъмен, това може да бъде признак, че организмът е дехидратиран и има нужда от вода. 
 
Подобно на всички други промени в организма, промяната в цвета ѝ също може да подскаже за наличието на даден процес – от консумация на определени храни и напитки до прием на медикаменти и развитие на по-сериозен здравословен проблем. 
 

Кафяв цвят на урината

Приемът на някои медикаменти могат да променят цвета на урината до кафяво. Сред тях са:
  • Антипсихотични лекарства, като хлорпромазин и тиоридазин.
  • Медикаментът фенитоин, който се приема от страдащите от епилепсия.
 

Тъмнолилава урина

Следствие е на състоянието порфирия. Тя е сборно понятие за редица заболявания, дължащи се на ензимни дефекти; черодробни увреждания като хроничен хепатит С и понякога на отравяне с желязо. Най-често се касае за ензими, които участват в образуването на хема – желязосъдържащ компонент в структурата на хемоглобина и миоглобина. 
NEWS_MORE_BOX
 

Зелена урина


Този цвят може да се дължи на следните причини...
  • Прием на медикаменти или други съединения, съдържащи фенол, като прометазин, който се използва при алергия и гадене, както и на пропофол – лекарство, използвано от анестезиолози.
  • Зелената урина може да бъде и следствие на други лекарствени препарати, в това число някои антидепресанти, които намаляват отделянето на стомашни киселини, както и болкоуспокояващия медикамент индометацин.
  • Жлъчният пигмент биливердин.
  • Инфекция с Pseudomonas bacteria.