Загуба на обонянието може да се окаже единственият признак за коронавирусна инфекция при нейното безсимптомно протичане. Става ясно от заявлението на Британската асоциация по оториноларингология (ENT UK), публикуването на сайта на организацията.


При една трета от пациентите с лабораторно потърдена диагноза за COVID-19 в Южна Корея, Китай и Италия, лекарите споменават за наличие на понижено или изчезване на обонянието, коментират авторите на заявлението Клер Хопкинс, председател на Британското ринологическо дружество и проф. д-р Нирмал Кумар, президент на ENT UK. 


Те уточняват, че загубата на усещане за аромат и вкус често се оказва единственият признак за коронавирус инфекция, когато липсва съпътстваща кашлица или повишаване на температурата. Липсата на симптоми, на базата на което да се предположи инфектиране, намалява вероятността да бъде проведен тест. Безсимптомното протичане у хората може да ги направи неподозиращи разпространители на заболяването. 


Загубата на обоняние и вкуса по-често може да се наблюдава при по-младите хора, споделя проф. д-р Кумарсподеля в интервю за Sky News.


Нарушенията на обонянието и вкуса са напълно логични според специалистите предвид че заразяването се осъществява през лигавиците на носа, очите и устната кухина. Носът де факто е главният път, по който вирусът навлиза, докато дишаме въздух със заразени капчици.

 

Нормално е инфекциите да се появят първо в носа или по задната част на гърлото. И докато кашлицата и сухата лигавица в гърлото са симптомите, които се търсят и за които сме нащрек в епидемията, нарушеното обоняние и извращенията във вкуса все още не се коментират в медицинската общност.  


Въпреки това според британските експерти усещането на подобна промяна на обонянието и вкуса трябва да провокират хората да се самоизолират с цел да се предотврати риска от разпространение на COVID-19.


От Американската академия по отоларингология също са стигнали до извода, че броят на случаите на регистрирани инфектирани с коронавирус, при които се съобщава само за загуба на обонянието, расте.


Медицинският термин за загуба на обонянието е аносмия, за намалено обоняние – хипосмия и нарушено усещане  на вкус – дисгеузия.

 

Повече информация, свързана с COVID-19 и медицината, здравето и разпространението му можете да получите от специалната рубрика на Puls.bg