Колебанията в кръвното налягане могат да доведат до по-бърз спад в умствените способности сред възрастните хора, показва ново изследване. 
 
Сред по-възрастните пациенти, систоличното кръвно налягане (горната граница) варира, води до влошаване на психическото състояние и загуба на вербална памет, настъпват значително по-рано, отколкото при тези, които кръвното налягане остава в рамките на нормалните стойности. Това е установило изследването. 
 
Променливата долна граница (диастолично кръвно налягане), също се свързва с по-бърз спад на умствените способности сред хората на възраст между 55 и 64 г., но не и при хората над 65-годишна възраст, обясняват авторите на проучването. 
 
За изследването са събрани данните на близо 1000 души на възраст над 55 години. 
 
„Доскоро не се обръщаше сериозно внимание на значението на вариациите в кръвното налягане“, отбелязва водещият автор на изследването Во Чин, сътрудник в Онкологичния институт в Ню Джърси, САЩ.
 
По думите и обаче независимо от това, в последните 6 години са открити достатъчно доказателства, че променливото кръвно налягане може да доведе до по-голям риск от инсулт и редица други здравословни проблеми. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследването на Чин показва, че това не може да бъде случаен или незначителен феномен и може да е база, на която да се направи достоверна прогноза.
 
„Това проучване не може да докаже категорично, че колебанията в кръвното налягане водят до спад в умствените способности, но е още една капка в морето от факти, които показват, че тези промени имат сериозни последици за здравето“, посочва още Во Чин.
 
„Дългосрочната променливост в кръвното налягане, прогнозира по-бързи спадове във функциите на мозъка сред възрастните хора. Контролът на нестабилното кръвно може да бъде потенциална стратегия за предотвратяването на деменция и запазването на психичните функции“, категорична е тя.
 
Проучването е публикувано в онлайн журнала Hypertension.