Матката, ректумът и пикочният мехур се поддържат от няколко сухожилия и мускули. Ако тъканите, които държат органите на мястото им, не са достатъчно здрави, един или повече органи могат да изпаднат. Това се нарича пролапс
 
Вероятността от пролапс се увеличава с напредването на възрастта, но той може да се получи и вследствие на бременност
 
Затлъстяването и прекомерното напрежение в мускулите в областта на таза, например при тежък физически труд, също са сред рисковите фактори. 
 
Пролапсът може да бъде придружен от някои оплаквания: болка в долната част на гърба, неволно уриниране, затруднение при изпразване на пикочния мехур, обстипация
 
Има различни методи, които лекуват състоянието. Ако пролапсът е слабо изразен, хормонално лечение може да бъде достатъчно. Поставянето на песар във влагалището може да предостави достатъчна подкрепа. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Физиотерапия може да укрепи мускулите в областта на таза, така оплакванията могат да намалеят. Гинекологът също така може да назначи операция, с помощта на която да се наместят органите. Към това лечение се пристъпва, само след като всички останали методи са доказали неефективност.