Повишен риск от артрит на коляното има при строителите, фермерите, миньорите, работещите в сферата на услугите, хигиенистите, домакините и работещите у дома като болногледачи. Това са установили австралийски изследователи от метаанализа си на над 71 изследвания, включващи 1 млн. души. Трудът на екипа от Института за костни и ставни изследвания, Отдела по ревматология на Кралската университетската болница в Сидни е публикуван в сп. Arthritis Care and Research


От по-рано се знаеше, че има фактори, свързани с професията, които предразполагат към развитие на артрит на коляното и това са стоенето на колене, клекналото положение, вдигането на тежести, изкачването по стълби, но сега се извежда конкретиката при кои точно съществува този риск.


При каменоделците и дърводелците рискът от артрит на коляното е 2,5 пъти по-висок от седящите професии. При фермерите той е 64% по-голям, при строителите – 63%.93% по-често страдат от артрит на коляното изпълняващите неплатена домакинска дейност.


По-висок риск не се открива при водопроводчици, рибари, търговци, лесовъди, техници, куриери.


Според изследователите целенасочена профилактика срещу артрит трябва да се предприема не само при хората, изпълняващи тежък физически труд, тъй като традиционно не смятани за рискови други дейности, се оказва, че дават висока вероятност за заболяване. Необходимо е да се разработят и нови методи на профилактика на артрита подчертават, авторите на изследването.


Артритът на коляното е сериозно заболяване, което води до инвалидизиране. При него се изпитва силна болка в коляното, подуване и ограничение на движенията на ставата. Рискови фактори за него възраст над 45 години, са наднормено тегло, тревма, фамилна обремененост, оперативна интервенция, инфекции, физическо натоварване на ставата. Наблюдава се по-често и протича по-тежко при жените.