С напредването на есента зачестяват простудните заболявания. В очакване сме и на новити грипни щамове. Често назовавам грип обикновените настинки или леките преходни респираторни инфекции. Грипът обаче е далеч по-сериозно заболяване. За това разговаряме с проф. д-р Тодор Кантарджиев е директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

 

 - Проф. Кантарджиев, подценява ли българинът грипа?Да, българинът подценява грипа, така както подценява голяма част от опасните инфекции с епидемично разпространение. Обикновено нашето общество е настроено в двете крайности – или паника или абсолютно неглижиране. За съжаление, грипът като сезонно заболяване, отговорно за голяма част от смъртните случаи, особено на възрастни и хора с увреждания през зимния период, се подценява от нашето общество.

 

 - Вярно ли е, че смъртните случай от грип са повече от жертвите вследствие на катастрофи през последното десетилетие?


Броят на смъртните случаи от грип, подчертавам, не от усложненията на грипа, е повече от броя на загиналите от катастрофи в развитите държави. Ако разширя въпроса и запитам усложненията на грипа водят ли до смъртни случаи, да водят. Всеки 10-ти болен от грип развива бактериална пневмония и възрастните хора са много застрашени от нейните усложнения. Затова мога с увереност да кажа, че починалите от усложнения на грип, са многократно повече от броя на загиналите при катастрофи.

 

 - Кои са другите рискови групи, освен възрастните хора?


В западноевропейските държави и Съединените щати, където има много голям опит с използването на ваксини, обикновено хората над 55-годишна възраст се посочват като първата целева група, която трябва да бъде ваксинирана или трябва да бъде индивидуално обсъдено ваксинирането на всеки пациент.

 

Втората група включва хората с хронични заболявания – белодробни, сърдечносъдови заболявания, заболявания на отделителната система, болните с хроничен пиелонефрит също подлежат на обсъждане за ваксинация. В държави, където има традиции за употреба на грипни ваксини, децата също са посочени като рискова група.

 

При нас обикновено се въздържаме от тези неща, но хубаво е с натрупването на опит да започне обсъждането и на тези въпроси, защото най-уязвимите групи са възрастните, децата и бременните. Някои държави имунизират бременните, защото при тях грипът дава много тежки усложнения. Аз мога да препоръчам на образованите българки, които смятат да забременяват, да се ваксинират срещу грип, когато началните етапи на бременността им би съвпаднала с есенно-зимния сезон и когато рискът от грип е много голям.
 
 - Трябва ли да се вземат според Вас някакви мерки отстрана на държавата по посока превенция на населението срещу грипа?


Разбира се. Държавата е заинтересована да има по-малко болни, защото здравето на населението е от много голямо значение за икономиката и социалния живот на населението. Но най-заинтересована би трябвало да е Националната здравно-осигурителна каса. Лечението на едно усложнение е много скъпо: болничното лечение в рамките на седмици включва високи разходи по прякото лечение и по гледането на болния. Ако касата преоцени тези неща, просто тя трябва да е един от най-големите радетели за едно по-масово приложение на грипните ваксини през зимния сезон.

 

 - Ваксината ли е най-ефективният начин на защита и защо? Какво бихте препоръчали?


Освен ваксината, има и редица хигиенни мерки, които са много важни. Първото е избягване на контакт с видимо болни, второто – ползване на тоалетни кърпички с анти-микробно действие, тъй като грипът се предава освен чрез пръски и чрез въздуха и по контактен път от повърхности.

 

 - Какви са последните иновации в областта на противогрипните ваксини и те достъпни ли са в България?


Грипният вирус е много изменчив и когато в населението се натрупа имунитет срещу единия тип на вируса, тогава обикновено следващата година се проявява друг щам. В България през последните шест години сме забелязали, че в началото на грипната епидемия, която обикновено е през ноември и декември, преобладава щам от група Б. С отминаването на грипната епидемия преобладава грипът от група А, който намалява през февруари, март и отново се появяват случаи на група Б. През 2013 г. в нашата страна 40% от заболелите от грип бяха от група Б, нещо което преди 30 години беше невъзможно и неописвано, тъй като знаехме, че 90% от грипните случаи се причиняват от щамове от  група А. Оказа се, че изменчивостта на този вирус, бързите комуникации на хора от различни географски райони, смесването на инфекциите по време на зимния сезон, водят до някои непредполагаеми резултати. Именно затова Световната здравна организация широко препоръча на производителите на ваксини да разширят антигенното разнообразие на група Б и се стигна до разработването на четиривалентни ваксини. Преди около две седмици такава четиривалентна ваксина с две антигенни компоненти на група А и с две антигенни компоненти на група Б, беше доставена на пазара на 24 държави в света, включително и в България.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 - Ако има вероятност грипните щамове да са различни от тези, срещу които са ваксините, защо тогава въобще е нужно да се ваксинираме? 


Всяка година Световната здравна организация прави своята препоръка за щамовете, които да бъдат включени във ваксините на базата на анализа на редица фактори. Прогнозирането е много трудно, но съвпадението е около 90%. Понякога се появява епидемично разпространение на щам, който е различен антиген от щама във ваксината, но все пак е от същата група. Затова имунитетът, който е предизвикала ваксината, има своето ползотворно действие и подпомага защитата на организма, предпазвайки от  тежките усложнения на грипната инфекция.

 

 - Кога е най-подходящото време да се ваксинираме?


Сега е времето за ваксиниране, защото, за да се изгради имунитет от ваксината, е необходимо да минат 21 дни от имунизацията. Разбира се, може и през ноември и декември да се ваксинирате, но тогава вече се предполага, че ще започне циркулацията на грипния вирус.

 

 - Може ли самата ваксина да ни разболее от грип?


Това е невъзможно, защото ваксината не съдържа живи грипни вируси, ваксината съдържа само антигените на грипните вируси. Разбира се, трябва да се спазват правилата за поставяне на ваксина. Трябва да я прави квалифицирано медицинско лице и да се спазват съответните хигиенни условия. 


Не трябва да забравяме, че ваксините са особени лекарства и те са от малкото медикаменти, които са предназначени за здрави хора. Затова не трябва да се ваксинира човек, който има температура, който е видимо болен от някаква инфекция.
 
 - Въпреки че никоя ваксина не може да даде 100% гаранция за ефективност, Вие като експерт какво бихте посъветвали хората?


Препоръчвам на всички да разговарят с личните си лекари за възможността да се ваксинират. Противогрипната ваксина се различава, например от ваксината за хепатит. В този случай, ако човек се ваксинира срещу Хепатит Б, дори да има контакт с преносител на вируса, няма да се разболее. Медицински е доказано обаче, че грипната ваксина намалява рязко риска от усложнения след грипната инфекция.