Световната здравна организация се фокусира върху изпитанията на четири от десетките налични препарати, които биха могли да имат действие срещу COVID-19. Това са противовирусният препарат ремдесивир, който е на етап изпитания, лекарствата срещу малария хлорихин и хидроксихлорохин, комбиниран срещу ХИВ препарат лопинавир и ритонавир и същата комбинация плюс интерферон-бета. На този етап научната медицинска общност разполага с някакви данни от приложението на тези препарати при пациенти с ковид. Въпреки че комбинацията от препарати, използвани при ХИВ, в малко изследване в Китай не дава търсения резултат, от СЗО смятат, че по-мащабно изследване, включващо множество разлини пациенти ще има полза.

 

В петък СЗО обяви началото на глобален проект за намиране на лекарство за заболяване, причинено от COVID-19. Това е безпрецедентна мярка на организацията, като целта е да се съберат максимално бързо достоверни научни данни по време на протичащата пандемия. Проектът е наречен „Солидарност“ и според експерти е толкова опростен, че в него ще могат да се включат дори парализирани от наплива пациенти с коронавирусна инфекция болници. Методът обещава да обхване хиляди пациенти от десетки страни в света. Какъв е смисълът на проекта? Около 15% от пациените с ковид развиват тежка симптоматика и при тях лечението е крайно неотложно. Откриването на нов медикамент, неговата разработка и тестване ще отнеме години, затова към днешна дата е целесъобразно да се изпозват налични лекарства показали ефект и безопасност. В тази група се разглеждат и препарати, които са дали добри показания при лечението на животни от другите два смъртноопасни короновируса, причиняващи SARS и MERS. 


Идеята е препаратите, които потискат или унищожават новия SARS-CoV-2 коронавирус не само да лекуват тежко болните, но и да могат да се приемат профилактично с цел предпазване на медицинския персонал и хората от рисковите групи. Лекарството трябва да намалява периода на лечение в отделенията по интензивна терапия.


Обещават да е лесно регитрирането на пациент с COVID-19. След прегледа лекарят може да въведе данните на пациента директно на сайта на СЗО, добавайки информация за налични други заболявания, които могат да променят хода на заболяването като диабет. Естествено, затова ще е необходимо подписването на декларация, която ще бъде подадена по електронен път. Лекарят ще трябва да подаде и информация за достъпните лекарства в неговата болница и сайтът ще категоризира пациента към едно от тях. 


По думите на цитираната от сп. Sience Анна Мария Енао-Рестрепо от Департамента на СЗО по ваксини и биологични препарати няма да бъде необходима никаква друга информация. Ще се отбелязва и датата на напускане на болницата или смъртта на пациента, колко дълго е бил в болницата, прилагана ли е кислородна вентилация.


Методиката не покрива златния стандарт за медицинските изследвания - двойно слепия, но в момента се налага компромис между научната строгост и бързината, смятат от СЗО. При тази методика няма как да се отчете плацебо ефектът. От СЗО се надяват следващата седмица да заработят помощните центрове за управление на документацията и данните. Замисълът за проекта е от преди 2 седмици.


Източник:
www.sciencemag.org