Умората е сред най-често срещаните симптоми сред хората, страдащи от множествена склероза. Основната причина за това е недостигът на сън – състояние, което често остава недиагностицирано, сочи ново проучване. 
 
Проведено сред повече от 2300 души, страдащи от дегенеративното заболяване, проучването установява, че повече от 70% от пациентите страдат от едно или повече нарушения, засягащи съня
 
Умората може значително да повлияе на всяка функция на организма, а също така и на хода на болестта. Новото проучване е начин да се подчертае важността от диагностициране на проблемите със съня при тези пациенти. 
 
Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система. При него се уврежда миелина, който „обгръща“ нервните влакна в мозъка и гръбначния мозък, като ги изолира. Когато той е нарушен, се смущава и предаването на сигналите между мозъка и различните части на тялото. 
 
Въпреки че точната причина за развитие на заболяването не е ясна, се смята, че генетични фактори, както и такива от околната среда, може да повишат риска. 
 
Обичайните симптоми на множествената склероза могат да включват загуба на зрение, виене на свят, слабост и изтръпване. Пациентите изпитват също така и психиатрични симптоми. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Въпреки че заболяването може да се развие на всяка възраст, най-често се диагностицира между 20 и 50 години. 
 
Нарушенията на съня са често срещани сред пациентите, страдащи от болестта. Някои от причините, водещи до тях, са дисфункция на пикочния мехур, вследствие на която човек се буди няколко пъти през нощта. Друга причина е мускулни спазми през нощта или дори депресия.
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of Clinical Sleep Medicine.