Седем от десет пациенти, преминали Covid, изпитват затруднения в концентрацията и проблеми с паметта няколко месеца след първоначалното си боледуване. Това стана ясно от когнитивни тестове, проведени по време на изследване на Университета в Кеймбридж.

 

Половината от пациентите в проучването съобщават, че медицинските специалисти трудно приемат симптомите им на сериозно. Потенциално това може да се дължи на поставянето на по-сериозен фокус върху белодробните проблеми или умората, които също са често срещани след преминаване на коронавирусната инфекция.


 

От общо 181 пациенти, претърпели Covid и участвали в проучването, 78% съобщават за трудности с концентрацията, 69% за “мозъчна мъгла”, 68% за забравяне и 60% за проблеми с намирането на правилната дума в речта. 

 

Участниците в изследването изпълняват различни задачи. Те включват запомняне на списък от думи и на едновременно появяващи се изображения. Резултатите разкриват постоянен модел на продължаващи проблеми с паметта, като те са по-изразени при хора, чиито общи Covid симптоми са били по-тежки.

 

За да открият причинно-следствената връзка за когнитивните затруднения, изследователите разглеждат други симптоми, които може да са свързани. Те откриват, че хората, които са усещали умора и неврологични симптоми, като виене на свят и главоболие, по време на първоначалното си заболяване, са по-склонни да имат когнитивни дисфункции по-късно.

 

Службата за национална статистика изчислява, че 10-25% от страдащите от Covid-19, продължават да имат някаква степен на хронично заболяване.

 

„Това е важно доказателство, че когато хората казват, че имат когнитивни затруднения след Covid, те не са непременно резултат от тревожност или депресия. Ефектите са измерими – случва се нещо притеснително“, заявява д-р Музафер Казер, изследовател в катедрата по психиатрия и консултант-психиатър на Университета в Кеймбридж, който участва в проучването.

 

„Трудностите с паметта могат значително да повлияят на ежедневния живот на хората, включително и на способността им да вършат работата си правилно“, добавя той.

 

Проучването е проведено между октомври 2020 г. и март 2021 г., когато алфа вариантът и оригиналната форма на SARS-CoV-2 циркулираха сред населението. 

 

Участниците ще продължат да бъдат наблюдавани, като се използват както доклади за симптоми, така и обективни когнитивни тестове, за да се види колко дълго продължават техните симптоми.

 

Понастоящем проучването няма данни за продължителен Covid, свързан с вариантите на коронавирусните варианти Делта и Омикрон, въпреки че сега се набира нова кохорта, която да се тества. Изследователите твърдят, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат комплексните ефекти на Covid върху мозъка, познанието и психичното здраве.

 

Според Националния институт за високи постижения в здравеопазването и грижите Covid-19 синдромът се определя като „признаци или симптоми, които се развиват по време или след инфекция, съответстваща на Covid-19, продължават повече от 12 седмици и не се обясняват с алтернативна диагноза“.

 

„Важно е хората да потърсят помощ, ако са загрижени за някакви персистиращи симптоми след преминаване на коронавирусна инфекция. Covid може да засегне множество системи“, апелира д-р Казер.

 

Източник: 
Memory and concentration problems are common in long COVID and must not be ignored, say scientists. (March 17, 2022).  University of Cambridge. Neuroscience. Medical Xpress - https://medicalxpress.com/news/2022-03-memory-problems-common-covid-scientists.html